Univerzitet u Sarajevu uvodi master program Nutricionizam

Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu od naredne akademske godine 2017/18. pokreće aktuelni master program "Nutricionizam". Tako se nastavljaju inovacije na Univerzitetu u Sarajevu, praćenje aktuelnih tema i kreiranje interdisciplinarnih stručnjaka.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nutricionizam je primijenjena nauka o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam, na rast, razvoj, funkcije, koncentraciju, efikasnost tokom svih faza životnog ciklusa u zdravlju i bolesti.

Nutricionisti su značajni posrednici pri prijenosu prehrambenih naučnih spoznaja na sveukupnu i ciljanu populaciju da bi se očuvalo ili poboljšalo zdravlje i status organizma.

– Trendovi u ishrana se oslikavaju na našem svakodnevnom životu. Svjedoci smo povećanja populacije na svjetskom nivou uz istovremeno smanjenje plodnih obradivih površina. Kada se tome doda i problem povećanog bacanja hrane, dolazimo do zabrinjavajućih predviđanja. Također, stalne su promjene u obrascima ishrane, koji imaju raznolike zdravstvene implikacije. Stoga je neophodno educirati stručnjake u ovoj oblasti kako bi povećali svijest o značaju pravilne ishrane, rekla je voditeljica studija doc. dr. Irzada Taljić.

Ona smatra da je potreba za kvalitetnim, dobro školovanim, visoko stručnim djelatnicima iz naučne oblasti ishrane velika.

– Master studij ‘Nutricionizam’ predstavlja odgovor na potrebe društva za školovanjem stručnjaka koji su sve potrebniji i u Bosni i Hercegovini, a interes za tu vrstu kadrova posebno iskazuje prehrambena industrija. Sve veći broj stanovništva vodi računa o svojoj ishrani pri čemu traže savjet / pomoć, a na tržištu ne postoji kadar koji bi im mogao dati odgovor, zaključuje Taljić.

(Klix.ba)