Ako planirate upisati medicinu ovo je idealan podcast za vas

Šta nastane kad se studenti Medicinskog fakulteta u Splitu udruže kako bi svima približili medicinu i neke njene zanimljivosti?


dokturska cakula
Foto: Doturska ćakula

Studenti Medicinskog fakulteta u Splitu pokrenuli su podcast “Doturska ćakula” kako bi kroz opušteni razgovor približili zainteresiranima medicinu i neke njene zanimljivosti. Iza podcasta trenutno stoji devet studenata i studentica, a ekipa portala Srednja.hr razgovarala je s jednom od kreatorica.

Šta nastane kad se studenti Medicinskog fakulteta u Splitu udruže kako bi svima približili medicinu i neke njene zanimljivosti? Ne, ne nastaje neki debeli i teški vodič kako bi mnogi stereotipno pomislili, već Doturska ćakula, podcast iza kojeg trenutno stoji devet studenata medicine, mahom ‘drugaša’ uz jednog kolegu s četvrte godine.

‘Priča je poprilično jednostavna’

– Priča je poprilično jednostavna. Želimo svima približiti medicinu i neke njene zanimljivosti kroz opušteni razgovor s našim gostima. Smatramo da je upravo taj opušteni ton ono što nas čini posebnima i to je bila ideja iza naziva ‘Doturska ćakula’. Samu ideju za podcast prva je izložila kolegica Nives, a mi ostali smo prihvatili ideju i primili se posla, objašnjava studentica Anamarija Krajačić, jedna od kreatorica podcasta.

U ovom se trenutku na njihovom YouTube kanalu mogu pronaći dvije epizode podcasta, a kako kaže Anamarija, teme im proizlaze iz specijalnosti i interesa njihovih gostiju. Postoje, naravno, i određene teme o kojima zaista žele govoriti, ali su one još u fazi planiranja.

– Kako smo i sami trenutno studenti znamo otprilike što zanima naše kolege pa se time i vodimo. Goste biramo zajedno, svako od nas je predložio neke potencijalne goste i onda smo ih kontaktirali. Neki su nam se i sami javili i to nam je jako drago. Želja nam je pokazati prvenstveno kvalitetu splitskih liječnika, ali naravno da ne odbijamo i one iz drugih krajeva, ističe Anamarija.

Na pitanje koji su im najveći izazovi s kojima se susreću tokom snimanja, Anamarija kaže da im je najveći problem to što prostoriju za snimanje dijele s još nekoliko studentskih organizacija pa je sve potrebno dobro koordinirati da niko nikome ne smeta. Drugi najveći problem im je tehnika, jer se za sada snalaze s vlastitim mobitelima, ali cilj im je svakako nabaviti pravu opremu.

– Želja nam je da dosegnemo što više ljudi, a to ćemo najbolje postići interesantnim temama. Dugoročni plan nam je da se podcast nastavi i nakon što mi završimo fakultet, a mi postanemo gosti. Čak su i naši profesori vrlo entuzijastično prihvatili naš projekt i dio njih će, prije ili kasnije, gostovati kod nas, napominje studentica.

Doturska ćakula može se slušati na Spotifyu i YouTubeu, a dio sadržaja objavljuju i na svojim društvenim mrežama.