Studentske novosti
STUDOMAT

U susret 6. Internacionalnom kongresu studenata medicine Sarajevo – SaMED 2021: Održana Zoom edukacija Homework Hubu

U petak 19. februara su Hub partnerska udruženja BoHeMSA (Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu) i Steleks (Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu) održali Zoom edukaciju namijenjenu obučavanju studenata svim alatkama koje nudi platforma u svrhu organizacije što bolje tehničke podrške za nadolazeći 6. Internacionalni kongres studenata medicine Sarajevo – SaMED 2021.

Studentski poslovi
Ena Kuršumlija

Otvorene prijave za audiciju na Federalnoj TV

Federalna TV poziva zainteresirane na audiciju za novinare/ke, reportere/ke i voditelje/ice. Radio-televizija Federacije BiH nudi vam mogućnost stjecanja radnog angažmana u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Tuzli, Zenici i Travniku.

Da li ste znali?
Ena Kuršumlija

Da li ste znali: 10 najmanjih država na svijetu

Iako su neke od najmanjih država na svijetu, ove zemlje posjeduju neopisivu prirodnju ljepotu i raznoliku kulturu. Pogledajte koje su to zemlje najmanje na svijetu i šta ih to čini jedinstvenim.

Savjeti
Ena Kuršumlija

Studentski savjeti: Kako da efikasno hvatate bilješke?

Svako je nekad bio u situaciji u kojoj mu je bilo potrebno da hvata bilješke, bio to školski čas, fakultetsko predavanje, poslovni sastanak, prisustvo na seminaru itd. Prva asocijacija na hvatanje bilješki jesu studenti, jer na fakultetu nema tradicionalnog diktiranja kao u školi. Zato pogledajte nekoliko savjeta da što efikasnije hvatate bilješke na predavanju!

Zanimljivosti
Alma Pašić

Kratka horor priča: Susret s kontrolom u tramvaju

Postoji jako puno strašnih trenutaka koje proživljavamo na dnevnoj bazi. Prozivanje profesora na početku sata/predavanja, guranje u gužvi u tramvaju kako bi došli do izlaza, naručivanje pića u kafiću… Sve su to situacije koje nam se trenutke čine potencijalne horor priče. No postoji li što gore od susreta s kontrolom u tramvaju?

Savjeti
Belma Dž.

Koja je vaša omiljena metoda za izbjegavanje učenja?

Svaki student ima svoj poseban način na koji uči. Neki najbolje uče radeći mentalne mape, drugima pomaže ponavljanje na glas, a trećima je bitno da rade vlastite bilješke. U svakom slučaju, svako ko je uspješan (drugim riječima polaže sve predmete) ima svoj način učenja. Ono što je zanimljivo jest i da svako ima svoj omiljen način izbjegavanja učenja.

Side view of young woman sitting on bed in bedroom and typing on laptop. Work from home
Zdravlje
Ena Kuršumlija

Zanimljivo: Zašto učenje i rad iz kreveta nisu dobri za vaše tijelo i mozak?

Prednosti rada od kuće ima mnogo, a vjerovatno jedna od najvećih jeste da većinu poslovnih i fakultetskih obaveza možete obavljati iz ležećeg položaja, u krevetu, ne zamarajući se previše time kako ćete izgledati. Bilo da obavljate poslovne ili fakultetske obaveze, rad iz kreveta uveliko šteti vašem tijelu.

Job interview
Savjeti
Ena Kuršumlija

Savjeti: Šest najčešćih pitanja na razgovoru za posao i odgovori na njih

Razgovor za posao prilika je da se poslodavcu predstavite u najboljem svjetlu, no nepripremljenost vas može koštati tog posla. Iako ne postoji čarobna formula kako briljirati tijekom intervjua, neka pitanja će vam biti sigurno postavljena. Stoga vam donosimo listu najčešćih pitanja i savjete kako ih možete uspješno primijeniti sukladno svom stilu komuniciranja i stečenom iskustvu.

Fit brunette is training
Savjeti
Ena Kuršumlija

Šest navika koje ne treba raditi prije treninga

Navike prije treninga mogu dovesti do nevjerovatnih rezultata, a vi sami možete doći do uspjeha. U svakom slučaju, s pravom rutinom vaše će tijelo moći funkcionirati na višem nivou, približavajući se cilju za kojim ste čeznuli.

Testovi i mozgalice
Ena Kuršumlija

Detektivska mozgalica: Koja tableta je otrovna?

Biti specijalni agent FBI-a jedan je od najtežih poslova. Prema statistikama, prihvaćeno je manje od 5% podnosilaca zahtjeva. Odgovaranje na brojna pitanja može pokazati ima li kandidat prirodni potencijal za razvijanje kreativnog razmišljanja i vještina zaključivanja zasnovanog na logici. Da li biste bili jedni od rijetkih koji bi prošli ovaj test?

Testovi i mozgalice
Alma Pašić

Možete li riješiti ovu poznatu mozgalicu o ljudima sa zelenim očima?

Zamislite da postoji ostrvo na kojem diktator drži zatočenih 100 ljudi, svi su sjajni matematičari. Ne mogu pobjeći, ali postoji jedno čudno pravilo koje regulira njihovo zatočeništvo. Noću, svaki zatvorenik smije zatražiti od čuvara slobodu. Ako ima zelene oči, bit će pušten, inače će biti bačen u vulkan.

Testovi i mozgalice
Ena Kuršumlija

Detektivska mozgalica: Ko je provalnik?

Specijalni agent FBI-a jedan je od najtežih poslova. Prema statistikama, prihvaćeno je manje od 5% podnosilaca zahtjeva. Odgovaranje na brojna pitanja može pokazati ima li kandidat prirodni potencijal za razvijanje kreativnog razmišljanja i vještina zaključivanja zasnovanog na logici. Da li biste vi riješili ovaj test?