Koliko ove godine iznosi cijena smještaja u Studentskom centru u Mostaru?

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru ima 179 smještajnih soba u kojima boravi 480 studenata i svi su kapaciteti popunjeni.


sc mostar
Studentski centar Mostar

Upravno vijeće Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru usvojilo je na zahtjev direktorice Anite Glibić odluku da će i u idućoj akademskoj godini cijena smještaja u toj instituciji ostati ista. To znači da će studenti i dalje plaćati 165 KM mjesečni smještaj u koji je uključena i prehrana.

– Studentski centar Sveučilišta u Mostaru ima 179 smještajnih soba u kojima boravi 480 studenata i svi su kapaciteti popunjeni. Svi oni koji i u idućoj akademskoj godini dobiju smještaj i dalje će našu uslugu plaćati 165 KM mjesečno. Naše su sobe klimatizirane, imaju hladnjake, gotovo se svake godine renoviraju, a ako tome još dodamo tri obroka dnevno i sve ostale aktivnosti koje Studentski centar organizira, onda sa sigurnošću možemo reći kako studenti za taj novac nigdje drugdje ne mogu dobiti takav smještaj, govori za Vecernji.ba direktorica Anita Glibić.

Cijeli meni za 3,50 KM

Da bi cijela priča bila financijski održiva, direktorica ističe kako na spomenutih 165 KM treba dodati i subvencije koje kantoni plaćaju za smještaj svojih studenata.

– Subvencije kantona po studentu iznose od 230 do 250 KM, ovisno o tome o kojem kantonu je riječ. Kada sve zbrojimo, ukupna cijena smještaja studenta u našem Centru iznosi oko 415 KM. I to je na granici isplativosti jer smo svjedoci konstantnog rasta cijena na svim poljima. Zahvaljujući velikim naporima Uprave Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru posljednjih godinu dana, potpori koju imamo u kantonima i lokalnim zajednicama, uspijevamo i dalje amortizirati sve financijske udare i spriječiti da rast troškova na kraju snose studenti, objašnjava Glibić.

Dodaje kako priča o Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru nije samo priča o smještaju studenata nego i vanjskoj prehrani koju koristi gotovo 700 studenata Sveučilišta.

Mi smo jedina institucija u kojoj možete dobiti cijeli meni po cijeni od 3,50 KM. Sada se nameće pitanje kako i to uspijevamo? Tu veliku zahvalnost dugujemo općinama i gradovima koji kroz donacije ili grantove financijski podržavaju naš rad, odnosno plaćaju vanjsku prehranu studenata koji dolaze iz njihovih lokalnih zajednica. Na drugi način ne bismo uspjeli financijski izdržati ovu priču te je nakon svega navedenog jasno kako visok studentski standard možemo održati samo ako svi zajedno uložimo velike napore za taj cilj. Za sada to uspijevamo i sigurna sam kako će tako biti i u budućnosti, govori ravnateljica Glibić.

Uskoro će Studentski centar Sveučilišta u Mostaru biti jedina institucija tog tipa koja će za grijanje koristiti dizalicu topline. Trenutno je u toku izrada projekta fotonaponske elektrane koja bi nakon planirane rekonstrukcije kotlovnice trebala osigurati električnu energiju za dizalicu topline i zagrijavanje cijelog Studentskog centra.

– Ako smo osjetili udar kada nam je prošle godine povećana cijena vode, onda samo možete zamisliti što bi ovoj instituciji značilo povećanje cijene električne energije. Zahvalni smo što do toga još nije došlo te, kako bismo spriječili taj udar u budućnosti, odlučili smo se na provođenje spomenutog projekta. On bi dugoročno trebao riješiti pitanje grijanja u našoj instituciji i zaštititi nas od novih udara povećanja cijena električne energije. O ekološkoj dimenziji toga projekta nećemo ni govoriti. Vjerujem da će naš grad to uskoro osjetiti jer više nećemo koristiti velike količine drugih energenata kako bismo osigurali grijanje našim studentima, ističe Glibić.