Na današnji dan

8. mart: Međunarodni dan žena

Foto: Clara Zetkin

Dan žena koji se danas obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta, prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine i to u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje. Od 1975. Ujedinjene nacije službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

PROČITAJ VIŠE

Prava riznica znanja: 480. rođendan Gazi Husrev-begove biblioteke

Foto: Klix.ba

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, najstarija ustanova na prostorima zapadne Evrope i Balkana, obilježava 480 godina kontinuiranog postojanja. Preživjela je ratove i požare i uspješno prkosi digitalnom dobu. Svakodnevno privlači studente i istraživače iz cijeloga svijeta, kojima je posebno zanimljiv rukopis stariji i od Povelje Kulina bana.

PROČITAJ VIŠE

10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

Međunarodni dan ljudskih prava ili Dan ljudskih prava obilježava se od 1950. godine na dan kada je, dvije godine ranije, potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika". Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra / prosinca.

PROČITAJ VIŠE

17. novembar – Međunarodni dan studenata

17. novembar proglašen je Međunarodnim danom studenata 1939. godine u Londonu od strane Međunarodnog vijeća studenata kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su Nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.

PROČITAJ VIŠE