Da li ste znali?

Kako video-igrice utječu na mozak

Većina nas misli da video-igrice imaju negativan utjecaj na mozak, prvenstveno u pogledu izazivanja nasilja, gubljenja pažnje i stvaranja ovisnosti. Međutim, istraživanja su pokazala drugačije.

PROČITAJ VIŠE
Foto: Ilustracija

Dokazano: Brže i bolje pamtimo uz pisanje

Da nema hvatanja bilješki na predavanjima kada biste nešto zapisali rukom? Čini se da sve manje koristimo olovke i papir za pisanje, i zašto bismo kad imamo sve te aplikacije, notes ovde notes tamo, pa na računaru, pa na mobilnom, ko još danas piše rukom?!

PROČITAJ VIŠE

Da li su drevni Egipćani bili crni ili bijeli?

Egiptolozi, pisci, naučnici i drugi, vodili su žestoku borbu argumentima kada su u pitanju drevni Egipćani. Neki danas vjeruju da su bili podsaharski Afrikanci. Ovu interpretaciju možemo vidjeti prikazanu u video spotu Michael Jacksona „Remember the time“ iz 1991.

PROČITAJ VIŠE
Foto: Ilustracija

Ekstrovert ili introvert – koji ste tip ličnosti?

Nevjerovatno moćna ideja savremene psihologije je da ličnost svake individue leži duž spektra ograničenog dvjema krajnostima: ekstrovertnosti sa jedne strane, koja opisuje ljude koji energiju vuku iz odnosa sa drugim ljudima, te introvertnosti sa druge, koja opisuje ljude koji su na vrhuncu svoje snage i sposobnosti unutar tvrđave svoje samoće.

PROČITAJ VIŠE