Studentski glas

Državni ili privatni fakultet?

Dilema s kojom se susreće veliki broj budućih studenata i vječita tema na raspravama "koji je fakultet bolji?". I studenti državnog i studenti privatnog imaju svoje argumente, a koji su fakulteti bolji, sve zavisi od toga kako želite da doživljavate svoje studiranje.

PROČITAJ VIŠE

Kako mi je STUDOMAT pomogao da se zaposlim?

Na prvoj kafi sa kolegama sa fakulteta, tražili smo portal za nas, studente. Željeli smo saznati kako da dođemo do stipendija, gdje su nam putovanja jeftinija, gdje su događaji koji bi nas mogli zanimati. Zatim smo ugledati link od portala STUDOMAT.ba i postali svakodnevni čitatelji.

PROČITAJ VIŠE

Zašto odgajamo nosače selfie štapova i cuclače nargila?

Nekad’ davno, prošla je od tada decenija i kusur, dobila sam svoje prve martinke. Sjećam se da je kiša lila kao iz kabla, tata je nervozno čekao u autu, a mama je sa mnom ušla u tadašnji Stakleni grad i ostavila na pultu neki, meni tada nevjerovatni novac za par čizama koje su bile sve osim toga.

PROČITAJ VIŠE

Kolumna: “Oluju može izazvati i leptir!”

Ovih dana se digla neviđena medijska pompa oko plakata koji su osvanuli u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, s likom Ujaka Sama koji poručuje: "Ti si kriv, ako ti je sve krivo!" Radi se, kao što je šira javnost imala prilike saznati, o kampanji u organizaciji Hrvatskog studentskog politološkog foruma, kojim su željeli podići svijest mladih o važnosti aktivizma i uključivanja u kreiranje društveno-političkih tokova.

PROČITAJ VIŠE

Kolumna: U mraku iluzije

"Činjenica je da od rođenja ulazimo u svijet pun granica u kojem pri svakom našem iskoraku, pri svakoj našoj pomisli nailazimo na prepreke, kako na apstraktne tako i na konkretne. Tvrdim da su strašnije prepreke utemeljene na iluziji koje se 'kote' u umovima ljudi, od kojih možemo očekivati da ćemo se na kraju svi nalaziti u svijetu u kojem ćemo od rođenja imati pripremljen govor za svaku našu situaciju, svaki naš problem, svaki našu misao, serviranu od određene ideologije. Pitanje je kako tretirati svaku od njih?"

PROČITAJ VIŠE

Kolumna: GRAS-ovom bezobrazluku očito nikada kraja!

"Živjeti u državi u kojoj od milion pozitivnih obećanja, sunce dana vide samo negativna, izgleda suvišno i apsurdno. Da li je Sizifov život bio smisleniji od naših života koji svakim danom na ovom podneblju gube na svojoj vrijednosti, bivajuću ugušeni sa raznih ideoloških, geografskih, socijalnih, političkih, nacionalnih i kakvih sve ne strana."

PROČITAJ VIŠE

Boris Dežulović: Čudesni svijet univerzitetskog privatluka

"Ugledna Europe Business Assembly, koja je tri bosanskohercegovačka univerziteta počastila medaljama najboljih na kugli zemaljskoj, obična je, naravno, agencija za poslovni marketing i promociju, koja svoje pozlaćene medalje i uokvirene kićene certifikate dodjeljuje svakome tko za njih aplicira i uplati. U statutu njihove 'nagrade', vidio ja na internetu, stoji tako da će se razmotriti samo nominacije s valjano ispunjenim formularom i tri (3) fotografije kandidata."

PROČITAJ VIŠE

Kolumna: Priča o nezaposlenosti mladih u BiH

Iako nam se priča o nezaposlenosti možda već čini malo ispranom, nikako je ne možemo zapostaviti, jer se uvijek trebamo zapitati hoćemo li baš mi sutra povećati ovaj, ionako već veliki broj u statistici. Stanje u Bosni i Hercegovini je katastrofalno, a izgleda da je iz godine u godinu sve lošije. Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih u januaru ove godine je veći za 13.036 u odnosu na januar prošle godine, a za 2.478 u odnosu na decembar prošle godine.

PROČITAJ VIŠE

Kolumna: ISSS na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Ovi dana česta tema studenata Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je pitanje ISSS-a. Zbog čega ga plaćamo ako ne funkcioniše? Ovaj sistem trebao bi studentima služiti za elektronsku prijavu ispita, pregled ocjena, naručivanje i izdavanje potvrda i uvjerenja, upis semestra i još mnogo toga…

PROČITAJ VIŠE

Kolumna: Studentski život iz ugla jedne studentice

Čekala sam kao i svi tinejdžeri taj čuveni studentski život. Nešto poput ostvarenja dječjeg sna. San kojeg su hranili filmovi o studentskom životu, sestrinstvu, dernecima. Ali, jedno veliko ali. Započinjanje mog studentskog života je izgledalo kao sve samo ne tako.

PROČITAJ VIŠE

RS: Još jedna godina za “predbolonjske” studente

Rok za završetak studija po predbolonjskom programu produžen je za još godinu dana, što je obradovalo mnoge studente koji nisu uspjeli u roku okončati svoje akademsko obrazovanje. Obradovani su i studenti koji će u narednu godinu studija moći da prenesu dva ispita. Sve to našlo se u Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojila Narodna skupština RS.

PROČITAJ VIŠE

Ta moćna štela

Nakon završenog studija medicine, slijedi pripravnički i polaganje državnog ispita. "Iz svega što sam doživjela u potrazi za poslom, nešto sam naučila. Ipak se bez NJE ne može."

PROČITAJ VIŠE