Počinje suđenje studentici iz BiH koja je uhapšena po potjernici Interpola

Studentica Azra Šabanović je uhapšena zbog učešća u ubistvu Ranka Eskobara.


azra sabanovic studentica

Pred Višim sudom u Beogradu održano je pripremno ročište za slučaj ubistva Ranka Radoševića zvanog Ranko Eskobar, čovjeka koji se dovodio u vezu sa škaljarskim klanom, a u čije ubistvo je umiješana i Azra Šabanović iz Bosne i Hercegovine.

Luka Vučetić (26) koji je optužen da je sa Stefanom Zlatanovićem (28) devetog marta prošle godine na benzinskoj pumpi u Rušnju ubio Nikšićanina Ranka Radoševića (53), zvanog Ranko Eskobar, priznao je danas na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu da je učestvovao u likvidaciji.

Kako navodi izvor srbijanskih medija, Vučetić je priznao izvršenje krivičnog djela, ali ne i kvalifikaciju teškog ubistva za koje je zaprijećena doživotna kazna zatvora. Zlatanović, koji je označen kao saizvršilac se nije izjasnio o tome da li je kriv ili ne, piše Una.ba.

Kako navode, vođa navijača Partizana iz Brčkog Marko Pjanović koji je optužen da je Ranka Radoševića “namamio” da dođe u kafić na benzinskoj pumpi i njegova djevojka Azra Šabanović negirali su da su pomagali ubicama.

Po potjernici Interpola

Djevojka uhapšena u Sarajevu zbog učešća u ubistvu Ranka Eskobara je studentica Azra Šabanović. Početak javnog suđenja, na kom će optuženi imati mogućnost da iznesu detaljnu odbranu, zakazan je za 19. juni.

Zločin se, podsjetit ćemo, dogodio u jutarnjim časovima u kafiću koji se nalazi na pumpi. Prema navodima optužnice, Radošević je došao na pumpu vjerujući da tu treba da se sastane sa čovjekom koji želi od njega da kupi skupocjeni automobil, ali umjesto zainteresovanog kupca u lokal su sa maskama preko lica ušli Zlatanović i Vučetić koji su ga upucali, a potom pobjegli.

Kao saučesnici osumnjičenih za likvidaciju označeni su Marko Pjanović (28), vođa navijača Partizana iz Brčkog te njegova djevojka Azra Šabanović (22). Oboje su su uhapšeni u BiH i kasnije izručeni Srbiji.

 – Kobnog dana ubice su na mjesto zločina došli autom. Ubrzanim hodom maskirani i sa pištoljem u ruci upali su u lokal, prišli stolu gdje je sjedio Radošević te ispalili više hitaca. Žrtva je pokušala da pobjegne, ali nije uspio, a Stefan Zlatanović prišao mu je i ‘ovjerio’ ga hicem u glavu, navodi izvor blizak istrazi.

Kako dalje navodi, ubice su, kako se vidi na nadzornim kamerama, pobjegli ka automobilu marke Golf IV i odvezli se. Za to vrijeme Ranko Eskobar je podlegao.

Ubice su, kako se sumnja, nakon likvidacije zapalili automobil na Petlovom brdu u Beogradu, a potom bježe u ranije dogovoreno mjesto na kojem su ih pripadnici MUP-a Srbije nekoliko dana kasnije i uhapsili. Istragom je utvrđeno da je kriminalna grupa imala detaljan plan ubistva, ali i cjelokupnu logistiku kako da zavaraju tragove nakon ubistva. Pjanović i njegova djevojka, kako se sumnja, osigurali su su izvršiteljima ubistva automobil koji su koristili u zločinu.

 – Marko Pjanović je u jednoj rent-a-car agenciji u Beogradu iznajmio na svoju ličnu kartu automobil ‘Fiat tip 500’ da bi potom 27. februara 2023. kontaktirao Radoševića radi kupovine njegovog automobila Golf VIII. Sljedećeg dana oni su se preko SMS poruka dogovarali da se nađu na pumpi u Rušnju, gdje je vođa navijača došao iznajmljenim kolima kako bi vidio to auto otkriva sagovornik ulogu vođe navijača u zločinu i dodaje da se sumnja da je Pjanović kontaktirao Radoševića i devet dana kasnije gdje mu je ugovorio sastanak na pumpi, na kojoj je i ubijen. Azra Šabanović je, kako se sumnja, četvrtog marta zajedno sa svojim dečkom Pjanovićem u Kraljevu sa jednog parkinga ukrala Golf IV i dovezla ga u Beograd, a Pjanović se dovezao iznajmljenim Fiatom 500. Ukradeni Golf IV ubice su koristile u zločinu, navodi se.