Teško zaspite? Top pet napitaka za bolji san

Kofeinski napici i alkohol neprijatelji su sna i u večernjim satima najbolje ih je izbjegavati. Kao protuteža, postoji niz napitaka koji djeluju upravo suprotno, opuštaju i pomažu ti utonuti u san.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Top pet napitaka za bolji san uključuju:

Advertisements

Toplo mlijeko je drevni napitak za liječenje nesanice. Tajna leži u činjenici da mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja se u tijelu transformira u hormon serotonin, nužan za dobar san, piše N1.

Smoothie od banane, načinjen od 1 manje banane, šalice zobenog mlijeka i čajne žličice meda osigurat će magnezij, kalij i ponešto vitamina B skupine koji će doprinijeti sveukupnom opuštanju.

Čaj od matičnjaka se zbog svog umirujućeg djelovanja koristi kao pomoć pri nesanici već stotinama godina.

Advertisements

Sok od višanja je pravi adut protiv nesanice budući da predstavlja najznačajniji prehrambeni izvor melatonina. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medicinal Food uzimanje 250 mililitara soka od višnje ujutro i navečer tijekom 2 tjedna značajno je smanjilo intenzitet nesanice u odnosu na kontrolnu skupinu.

Čaj od kamilice i lavande ima arome koje će te sigurno opustiti. Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da već sam miris lavande umiruje i čak djeluje sedativno. Ako želiš vratiti vitalnost, saznaj kako ti bijeli čaj u tome može pomoći.

(STUDOMAT.ba)