Studentsko zdravlje: Vježbanjem protiv depresije

Fizička aktivnost ne može izliječiti depresiju, ali može pomoći u ublažavanju simptoma.


Happy young woman doing excercise outdoor in a park, jogging

Frustrirajuće je kada osobi koja pati od depresije neko kaže da ide vježbati i bit će joj bolje. Ali, ispostavilo se kako ova rečenica ima i naučnu pozadinu, jer je dokazano da vježbanje može pomoći u ublažavanju simptoma depresije.

Dobri rezultati

Jedna naučna studija pokazala je da kardio trening ima efekte antidepresiva. Poredeći odrasle ljude koji ne vježbaju, a idu na terapiju ili uzimaju antidepresive s pacijentima koji imaju dijagnozu kliničke depresije i ne liječe je, ali vježbaju, provedena studija utvrdila je vezu između depresije i fizičke aktivnosti.

Učesnici su vježbali umjereno po 45 minuta tri puta sedmično, u trajanju od devet sedmica i ta aktivnost pokazala je značajne rezultate u ublažavanju simptoma depresije. Prethodno, stručnjaci nisu mogli utvrditi ni koliko je potrebno vježbati da bi se vidjeli neki mjerljivi rezultati, a sada je utvrđeno da je najbolje vježbati po 45 minuta, prenosi avaz.ba.

Poenta je da je redovno vježbanje odličan dio plana liječenja jer može da pomogne u ublažavanju simptoma. Nažalost, čest problem kod osoba koje pate od depresije je to da se ne mogu natjerati čak ni da, naprimjer, operu kosu, a kamoli da vježbaju tri puta sedmično.

Životni stil

Zato stručnjaci savjetuju da ne pokušavate odmah natjerati sebe da potpuno promijenite životni stil kako bi vam bilo bolje, već da, prije svega, razgovarate sa svojim ljekarom na koji način biste mogli najbezbolnije ubaciti malo fizičke aktivnosti u vaše liječenje. Naravno, uz psihoterapiju i lijekove ukoliko ih uzimate.

training 1617553003

Bolje raspoloženje

Trening ubrzava i pojačava moćne hemikalije u mozgu, kao što su endorfini i neurotransmiteri, povezane s raspoloženjem. Istraživanje iz 2016. na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da intenzivni treninzi podižu nivo dva česta neurotransmitera – glutamata i gama-aminomaslačne kiseline.

Vježbanje može odvratiti pažnju s negativnosti koja služi kao gorivo za depresiju. Također, nudi vam priliku za upoznavanje i socijaliziranje s drugim ljudima. Izolacija iz društva je jedan od faktora rizika za depresiju. Vježbanje, također, podiže i tjelesnu temperaturu, što pomaže u smirivanju.

Treninzi mogu oponašati djelovanje antidepresiva, pomažući mozgu u stvaranju novih neurona u dijelovima povezanima s depresivnim poremećajima. Također, pomaže i u podizanju samopouzdanja.