Studentsko zdravlje: Kako do zdrave i čiste kože?

Mnogi se muče s problemima kože lica, ali se barem neki od njih mogu riješiti pridržavanjem određenih pravila.


Skin care

Ukoliko se i vi borite sa kožom vašeg lica, pokušajte pratiti ove savjete koji će vas dovesti do čiste, zdrave i blistave kože.

1. Lice je potrebno prati dva puta dnevno, a ljudi koji to čine imaju najmanje prištića. Pranje lica samo jednom dnevno nije dovoljno.

2. Smanjite unos šećera jer on može utjecati na kožu i postati uzročnik nastanka akni. Izbjegavajte hranu i pića s velikim udjelom šećera u njihovom sastavu.

3. Oslobodite se stresa i fokusirajte na relaksaciju. Stres može utjecati na nastanak akni jer takva stanja dovode do lučenja više hormona. Učinite sve kako biste se opustili i osigurali mirnoću uma, prenosi klix.ba.

skin care 1615223177

4. Prištiće nemojte istiskati jer je to jedna od najgorih stvari koje možete učiniti. Umjesto toga operite lice i održavajte ga hidriranim.

5. Nemojte zaboraviti nanositi kremu za zaštitu od sunca. Previše sunca stvara probleme na površini kože zbog čega ona ne izgleda čista i zdrava.

6. Voda je izuzetno važna i često se potcjenjuje u procesu brige o ljepoti kože. Pijte dovoljno vode kako koža ne bi bila previše masna.

7. Redovno koristiti piling kako biste uklonili nečištoće uključujući mrtve ćelije kože koje mogu začepiti pore.

8. Uvijek provjerite sastav proizvoda za kosu jer neki od njih mogu prouzrokovati oštećenje kože. Sve što se nađe na kosi može završiti u koži. Izbjegavajte sastojke kao što su izopropil miristat, natrijev lauril-sulfat, natrijev lauret-sulfat i natrij-hlorid.

9. Koristite vitamin E jer pomaže u očuvanju kože i smanjuje ožiljke.