Studentski recepti: Napravite topu, neizostavno jelo na ramazanskoj trpezi

Ovo je recept za sarajevsku topu...


Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.

Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.

Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve to istopiti (kažu da se zbog glagola topiti i zove topa, op.pr.) na laganoj temperaturi.

Ovo je recept za sarajevsku topu:

Sastojci:

  • 100 g slanog kajmaka,
  • 100 g kiselog vrhnja,
  • 50 g maslaca,
  • 1-2 jaja.

Priprema:

  1. U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.
  2. Dodajte jaje ili dva i promiješajte.

Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još uvijek toplu, prenosi Radiosarajevo.ba.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!