Ljetnje temperature podrazumijevaju hladne i kremaste deserte, a još ako nema potrebe da se kore peku u rerni, u pitanju je idealan domaći slatkiš!

Ukoliko ste ljubitelj cheesecakea, ova njegova mini-varijanta sigurno će vam se dopasti, a najbolje od svega je što možete da upotrijebite bilo koje sitno bobičasto voće koje imate u kući, piše Hayat.

Sastojci

Kora:

  • pakovanje keksa
  • 50 grama putera
  • 1 kesica vanilin šećera

Fil:

  • 300 grama neutralnog krem-sira
  • 100 mililitara slatke pavlake
  • 150 grama šećera u prahu
  • 2 supene kašike limunovog soka
  • 1 kašika rendane kore limuna

Sirup:

  • 50 grama šećera u prahu
  • 200 grama sezonskog voća (maline, jagode, višnje, kupine, borovnice…)

Priprema

  1. Keks ili izmrvite sitno ili sameljite, pa pomešajte s puterom i vanilin šećerom. Kad dobijete kompaktnu smjesu, utisnite je u dno korpica za mafine.
  2. U dubljoj činiji umutite krem-sir i šećer, pa dodajte limunov sok i koru. U odvojenoj posudi umutite pavlaku i pomiješajte sa sirom.
  3. Sve pomiješajte, pa prelijte preko kore od keksa u korpicam i stavite u frižider da se hladi.
  4. Zatim isjeckajte maline ili voće po izboru, pomiješajte s dvjema supenim kašikama šećera i stavite da se kuha.
  5. Kad se lijepo zgusne, sklonite s vatre da se hladi. Kad se prohladi, prelijte preko sira i vratite u frižider.