Udar na studentski budžet: Stanodavci povećali cijenu kirije u Banjaluci

Stanodavci podižu stanarine u posljednji tren.


Foto: Envato

Posljednjih par mjeseci kirije u gradu na Vrbasu “lete u nebo” i koštaju 25 do čak 30 posto više. Tako su pojedini stanodavci podigli mjesečnu rentu za čak 100KM.

Advertisements

Inflacija je udarila i po džepu i ljude koji unajmljuju stanove. Stanari se suočavaju sa neprijatnim iskustvima. Stanodavci ih dovode pred svršen čin, tako što im podižu stanarine u posljednji tren.

– Banjalučki stanodavci su spremni zbog profita da dovedu ljude pred svršen čin i zatraže povećanje stanarine za 100 KM. Neki su veoma nepovjerljivi i često angažuju agente za nekretnine, traže depozit i kiriju unaprijed kako bi zaštitili svoje interese. Sve je to donekle razumljivo, ali da su cijene pretjerane – jesu, kaže Sanja Đurić iz Teslića, koja unajmljuje stan već nekoliko godina.

Dijana Maksimović iz Mrkonjića kaže da joj je stanodavac povećao kiriju za 100 KM, umjesto 400 KM sada je primorana da plaća 500 KM, te je uslovio u svega nekoliko dana sa novom cijenom.

Muku muče i studenti koji ne uspiju da dobiju dom. Roditelji su primorani da izdvajaju trećinu svoje plate, pa tako stanodavci traže i do 300 KM za sobu.

Izdajem namještenu dvokrevetnu sobu na Starčevici u prizemlju kuće za jednog ili dva studenta. Stan od oko 70 kvadrata ima dve spavaće sobe, hodnik, kuhinju, kupatilo, balkon. Cijena sobe je 280 maraka s režijama, navodi jedan od vlasnika stana u Banjaluci.

Advertisements

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana „Don“ Prijedor, ističe da su stanarine generalno velik problem u cijeloj zemlji zato što je prepušteno na volju stanodavcima, mogu da ucjenjuju bilo koga, što upravo sada i čine.

– Ti stanovi nisu nigdje oporezovani, što čini dobar izvor prihoda stanodavcima. U svim poskupljenjima oni poskupljuju kiriju, iako nisu otišle toliko dadžbine za struju, vodu. Nemaju puno razloga za poskupljivanje. Jednostavno to se svodi na ostvarivanje većeg profita, kaže Marićeva.

Murisa objašnjava da skuplje stanarine roditeljima, koji imaju djecu na fakultetima u Banjaluci, teško padaju, prenosi portal vecernjenovosti.ba.

– Na ionako niska primanja roditelja, pričamo o onima iz radničke klase, 100 KM i te tako znači. Od čega će dijete da živi? Nije to samo da plati kiriju 300 KM, 400 KM, šta će dijete da jede, da obuče? Mora da ide na neku praksu. Svako u ovoj eri poskupljenja vidi samo sebe, zaključuje Marićeva.

Stanodavce treba oporezovati

Murisa Marić smatra da u ovakvoj situaciji kada vlasnici kuća i stanova koriste svaku priliku da zarade, ima puno posla za inspekcije organe. Ona smatra da stanodavce treba oporezovati, kad već toliko podižu stanarinu.

– Neka ostave određeni dio zarade gradskim i opštinskim kasama za profit koji svakog mjeseca dobijaju, dodaje Marićeva.