Skriveni troškovi studiranja: Evo šta sve mora da se plati, studenti otkrili kako se snalaze

Studenti otkrili koliko ih košta studiranje.


student
Foto: Screenshot Kurir

Poslije osnovnih i srednjih škola, nastava konačno počinje i na svim fakultetima. Zbog epidemiološke situacije predavanja na fakultetima u Srbije su već ili će biti online pa su i troškovi studiranja manji. Tako će od fakulteta do fakulteta da se razlikuje koliko treba izdvojiti novca, a presudnu ulogu ima to da li je student na budžetu.

Šta sve studenti Univerziteta u Beogradu moraju da plaćaju dok su na fakultetu?

 – Konkretno me košta samo kada su neke vanredne okolnosti, ako nemarno ne prijavim ispit na vrijeme ili želim da odložim ispit neki koji mi je zapao u nekom terminu koji mi ne odgovara. Samo su to troškovi studiranja. Sada sam četvrta godina, nemam više ni troškove da finansiram literaturu, rekao je Stefan Savić, student Pravnog fakulteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iako su oni koji su na budžetu oslobođeni plaćanja školarine, dodatne takse koje plaćaju povećavaju cijenu studija.

 – “Naplaćuje se 2000 naknadna prijava ispita.”; “Odlaganje ispita je 700 din prije roka, u roku 1200 din”; “Mislim da prosječna zarada u Srbiji nije dovoljna da može da se isplati ako je neko na samofinansiranju”; “Pa mjesečno zato što sam u stanu košta oko 300 eura mi je potrebno.”; “Kada gledam druge zemlje, mislim da je ovde skroz okej”, naveli su studenti.

Osim neplaćanja školarine, studentima na budžetu obezbijeđeni su smještaj i hrana po pristupačnim cijenama.

Na Beogradskom univerzitetu cijene školarina kreću se od 50 pa do skoro 250 000 koliko košta jedna godina studiranja na Arhitektonskom fakultetu.

Šta kažu studenti o troškovima  studiranja u Beogradu pogledajte ovdje.