Kako preživljavaju studenti: Sezonsko voće luksuz, kilogram trešanja 12 KM

Koliko studenti sebi mogu priuštiti zdravu hranu?


Foto: Google
Foto: Google

Dolaskom proljeća mnogi se raduju i prvim plodovima sezonskog voća, a među omiljenim su svakako i trešnje. Međutim, građane je ovog proljeća na tezgama dočekala izrazito visoka cijena trešanja.

Ekonomska situacija u našoj zemlji nije na zavidnom nivou, a česta poskupljena dodatno opterećuju kućne budžete bh. građana. Svaka pa i najmanja poskupljenja udar su na džepove naših građana.

Iz godine u godinu primjetan je rast cijena namirnica pa tako i voća, a ovog proljeća cijena trešanja je dostigla svoj maksimum. Naime, za kilogram ovog sezonskog voća na sarajevskoj tržnici Markale građani moraju izdvojiti 12 KM, piše Klix.ba.

Poređenja radi, u Sarajevu je prošle godine cijena trešanja iznosila od 8 do 10 KM.

Prodavači ističu da je cijena visoka zbog toga što je riječ o prvim plodovima odnosno da još uvijek nije njihova puna sezona kada će cijene biti nešto niže.

Dok je cijena trešanja u glavnom gradu naše zemlje izrazito visoka, u Hercegovini je situacija nešto drugačija. Prve trešnje krajem aprila na hercegovačkim tržnicama koštale su 8 KM za kilogram, da bi im cijena početkom maja iznosila 5 – 7 KM za kilogram.

Treba istaknuti da je ova cijena također viša od prošlogodišnje, koja je na početku sezone iznosila 5 KM.

Porast cijena trešanja zabilježen je i u susjedstvu. Naime, cijena prvih ovogodišnjih trešanja u Hrvatskoj, tačnije na splitskoj tržnici, dostigla je čak 12 eura.

Trešnja je samo jedan primjer u nizu. Ukoliko želite zdravo da se hranite, morate imati “dubok džep”. Cijena crvene paprike roge iznosi 8-10 KM, cijena paradajza 4-5 KM. Banane više nigdje ne možete kupiti ispod 3 KM, kilogram grožđa u ovo doba godine je 10-13 KM.

Postavlja se pitanje, koliko studenti sebi mogu priuštiti zdravu hranu?