Ibro Bublin pjeva i studira: “Završavam fakultet da budem intelektualac”

"Polažem ispite jedan za drugim. Družim se sa knjigom onoliko koliko mi to obaveze sa muzičke strane dozvoljavaju."


ibro bublin
Foto: Expresstabloid.ba

Ibro Bublin poštovaoce njegove pjesme i njegovog rada obradovao je objavom deset novih cover pjesama. To su pjesme koje su obilježile karijere velikih pjevača osamdesetih i devedestih godina. Pored toga, Ibro ne izostaje sa predavanja, jer kako kaže, želi da započeti fakultet privede kraju i na vrijeme.

Poštujem profesore

 – Evo ulazim lagano u treću godinu fakulteta “Menadžment i javna uprava“. Polažem ispite jedan za drugim. Družim se sa knjigom onoliko koliko mi to obaveze sa muzičke strane dozvoljavaju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ibro Bublin je govorio za Expresstabloid.ba, a mi vam intervju prenosimo u cjelosti.

 1. Da li imaš privilegije na fakultetu, s obzirom da si javna ličnost?

 – Ne, zaista nemam, a ne bih ja to ni dozvolio. Sve moje profesore izuzetno poštujem. Mogu samo da im se zahvalim što me gledaju onako kako i svakog drugog studenta gledaju. Naravno da me prepoznaju, podržavaju moj rad.

2. Traže li ponekad da im zapjevaš?

 – Pa, kada bih rekao da nema toga, slagao bih. Ponekad, na kraju nekog predavanja, bude i toga. Sa kolegama studentima sam također u dobrim odnosima, sa nekima od njih sam i privatno u kontaktu, pomažemo jedni drugima. Svi smo kolegijalni jedni prema drugima.

3. Da li ovo tvoje studiranje znači da razmišljaš i o budućnosti u kojoj nema samo mjesta za estradu?

 – Bit ću brutalno iskren i reći da muziku volim najviše na svijetu. Čak od fakulteta. Ali, smatram da svaki čovjek ove države mora da ima prije svega osnovno obrazovanje, a kasnije neko manje, neko više. Ja sam odlučio da idem do kraja, da se upotpunosti obrazujem. Ne želim da mi obrazovanje izostane.

4. Zašto nisi išao lakšim putem i kupio fakultetsku diplomu, jer to mnogi rade u BiH?

 – O tome nisam razmišljao ni jednog momenta. Jer ovakvo obrazovanje, studijsko obrazovanje, mi samo daje priliku da se intelektualno usavršavam u svim sferama života. Osjećao bih se zaista užasno kada bi sjedio u nekom društvu, pa se povela neka ozbiljnija polemika oko nečega, a ja recimo kao „fakultetski obrazovan sa kupljenom diplomom“, ne mogu da se uključim u razgovor. Ovako sam na sigurnom putu i na putu mladog intelektualca.

5. Kada bi ti se poslije fakulteta ukazala prilika da se zaposliš u nekoj ustanovi i dobiješ stalno radno mjesto, da li bi pristao?

 – Naravno da bi, zašto da ne? Niko ne zna šta život donosi u budućnosti, ali muzika će ipak biti moj prioritet, a fakultetska diploma za neku bezbjedniju budućnost.