Ibro Bublin pjeva i studira: “Završavam fakultet da budem intelektualac”

"Polažem ispite jedan za drugim. Družim se sa knjigom onoliko koliko mi to obaveze sa muzičke strane dozvoljavaju."


Foto: Expresstabloid.ba

Ibro Bublin poštovaoce njegove pjesme i njegovog rada obradovao je objavom deset novih cover pjesama. To su pjesme koje su obilježile karijere velikih pjevača osamdesetih i devedestih godina. Pored toga, Ibro ne izostaje sa predavanja, jer kako kaže, želi da započeti fakultet privede kraju i na vrijeme.

Advertisements

Poštujem profesore

 – Evo ulazim lagano u treću godinu fakulteta “Menadžment i javna uprava“. Polažem ispite jedan za drugim. Družim se sa knjigom onoliko koliko mi to obaveze sa muzičke strane dozvoljavaju.

Advertisements

Ibro Bublin je govorio za Expresstabloid.ba, a mi vam intervju prenosimo u cjelosti.

 1. Da li imaš privilegije na fakultetu, s obzirom da si javna ličnost?

 – Ne, zaista nemam, a ne bih ja to ni dozvolio. Sve moje profesore izuzetno poštujem. Mogu samo da im se zahvalim što me gledaju onako kako i svakog drugog studenta gledaju. Naravno da me prepoznaju, podržavaju moj rad.

2. Traže li ponekad da im zapjevaš?

 – Pa, kada bih rekao da nema toga, slagao bih. Ponekad, na kraju nekog predavanja, bude i toga. Sa kolegama studentima sam također u dobrim odnosima, sa nekima od njih sam i privatno u kontaktu, pomažemo jedni drugima. Svi smo kolegijalni jedni prema drugima.

3. Da li ovo tvoje studiranje znači da razmišljaš i o budućnosti u kojoj nema samo mjesta za estradu?

 – Bit ću brutalno iskren i reći da muziku volim najviše na svijetu. Čak od fakulteta. Ali, smatram da svaki čovjek ove države mora da ima prije svega osnovno obrazovanje, a kasnije neko manje, neko više. Ja sam odlučio da idem do kraja, da se upotpunosti obrazujem. Ne želim da mi obrazovanje izostane.

4. Zašto nisi išao lakšim putem i kupio fakultetsku diplomu, jer to mnogi rade u BiH?

 – O tome nisam razmišljao ni jednog momenta. Jer ovakvo obrazovanje, studijsko obrazovanje, mi samo daje priliku da se intelektualno usavršavam u svim sferama života. Osjećao bih se zaista užasno kada bi sjedio u nekom društvu, pa se povela neka ozbiljnija polemika oko nečega, a ja recimo kao „fakultetski obrazovan sa kupljenom diplomom“, ne mogu da se uključim u razgovor. Ovako sam na sigurnom putu i na putu mladog intelektualca.

5. Kada bi ti se poslije fakulteta ukazala prilika da se zaposliš u nekoj ustanovi i dobiješ stalno radno mjesto, da li bi pristao?

 – Naravno da bi, zašto da ne? Niko ne zna šta život donosi u budućnosti, ali muzika će ipak biti moj prioritet, a fakultetska diploma za neku bezbjedniju budućnost.

 

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!