Studentski recepti: Ovaj musse od kafe je savršen za sve zaljubljenike u popularni napitak

Napravite vrlo jednostavni desert sa ukusom kafe.


Coffee panna cotta with chocolate candies
Ilustracija: Envato

Mus od kafe je idealan desert za sve ljubitelje kafe. Ovaj ukusni mus sa dodatkom čokolade i karamele, brzo će zadovoljiti tvoju želju za slatkom. Evo kako da ga pripremiš.

Sastojci:

  • 4 velika jajeta (odvojena)
  • 150 g šećera
  • 4 lista želatina, natopljena u hladnoj vodi
  • 1,5 supena kašika instant kafe u granulama, pomiješana sa 2 supene kašike tople vode
  • 3 kašike likera od kafe (opcionalno)
  • 110 ml vruće vode
  • 220 ml slatke pavlake (dobro umućene)
  • čokoladne mrvice

Za karamel sos (opcionalno):

  • 50 g šećera
  • 50 ml slatke pavlake

Priprema:

U većoj posudi, koristeći mikser, umuti žumanjke i šećer. U drugoj posudi muti bjelanjke dok smjesa ne očvrsne. Izvadi listove želatina iz vode i iscijedi višak tečnosti, zatim pomiješaj sa kafom, likerom od kafe i vrućom vodom. Miješaj dobro dok se želatin potpuno ne rastopi, prenosi ultra.ba.

Pomiješaj miksturu od kafe sa smjesom od žumanjaka, zatim lagano umiješaj u smjesu od bjelanjaka i slatke pavlake, dijeleći smjesu u ove dvije posude, lagano miješajući kako bi smjesa bila vazdušasta.

Sipaj smjesu u čaše ili male posude i ostavi u frižideru najmanje 90 minuta. Prije serviranja pripremi karamel sos zagrijavajući šećer i slatku pavlaku u tavi na srednjoj vatri, sve dok ne dobiješ smeđu miksturu. Koristi karamel sos kao “final touch” zajedno sa čokoladnim mrvicama.

Uživaj u desertu!