Savjeti za intervju za posao: Pravi odgovor na “recite nam nešto o sebi”

Ovo je pitanje koje će vam skoro sigurno postaviti na intervjuu za posao. Iako se mnogi zbune, raspričaju raportirajući ili potpuno upletu u svoje riječi tokom ovog odgovora, vi na njega treba da gledate kao na dobru šansu da neko shvati zašto vi želite taj posao.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sajt “The Muse” navodi da nema razloga za brigu jer postoji veoma laka formula kojom se rješava ovo pitanje i dolazi do odgovora.

Kako je navedeno odgovor ne treba da bude vaša opširna životna priča. Također, on ne treba da bude tačka po tačka vašeg CV-ja. Ovo je odlična prilika da HR menadžeru objasnite zašto ste vi odlična osoba za taj posao.

To ćete najbolje uraditi uz pomoć formule ’Sadašnjost-Prošlost-Budućnost’. Počinjete sa sadašnjim vremenom gdje objašnjavate gdje ste vi sada. Onda se nakratko okrenete u prošlost, na iskustvo koje imate i vještine koje ste stekli na prethodnim pozicijama. Na kraju se fokusirate na budućnost, odnosno zašto ste uzbuđeni po pitanju mogućnosti da aplicirate za taj posao.

Naveden je sljedeći primjer:

– Trenutno radim u kompaniji Smit u kojoj sam na poziciji izvršnog akaunta i vodim najbitnije klijente te kompanije. Prije toga sam radio u agenciji u kojoj sam vodio tri internacionalna kozmetička brenda. Iako sam veoma zadovoljan tim poslom dopada mi se mogućnost da postignem više i istražujem druge kompanije koje se bave kozmetikom, stoga sam veoma uzbuđen po pitanju prilike da se prijavim za poziciju u vašoj kompaniji.

Skoncentrišite se na iskustva i vještine koje su najrelevantnije za menadžera pred vama, kompaniju i posao za koji aplicirate. Također, nemojte se ustručavati od toga da se malo opustite. Ispričajte neku priču ili anegdotu. Ljudi koji pričaju sa vama već imaju vaš CV i rezime, tako da zapravo žele da saznaju nešto više o vama.

(BiznisInfo)