Split: Student pokušao podmititi profesoricu, ona novac bacila kroz prozor

Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) se zadnjih petnaestak dana uveliko govorilo o događaju kada su dvojica braće, 21-godišnjak i 25-godišnjak, profesorici iz matematike s prve godine studija u fascikli ostavili mito od 2.000 eura (oko 4.000 KM)


Split Student pokušao podmititi profesoricu ona novac bacila kroz prozor

Šokirana profesorica knjigu s tim novcem bacila je kroz prozor iz svog kabineta, a braću je prijavila policiji. Slučaj je preuzeo hrvatski USKOK, piše Slobodna Dalmacija.

Sa FESB-a se o tom događaju niko nije oglasio niti istupao u javnost jer je u trenutku objave te službene informacije u petak dekan fakulteta Sven Gotovac bio na službenom putu u Mostaru. Prvi radni dan u sedmici bila je prilika da ga novinari ponovno pozovu i on se odazvao komentarisati ovaj događaj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Znate da mi u policiji potpisujemo izjavu o tajnosti postupka pa vam ne mogu govoriti o detaljima te obrade, a da vam pravo kažem, ni do danas ne znam ime tog 21-godišnjeg bivšeg kolege, rekao je Gotovac.

– Taj student je polagao ovaj ispit iz matematike u vanrednom, tzv. dekanskom roku i budući da ga nije položio, izgubio je pravo na studiranje na našem fakultetu. Bivši kolega već dvije godine nije uspio položiti ovaj ispit i ovo mu je bila zadnja mogućnost. Kako je ispit pao u dekanskom roku, automatski je prestao biti student FESB-a. Mislim da je on čak i uzeo svoje papire s našeg fakulteta, govori dekan.

No, 21-godišnji nuditelj mita, kako doznaje Slobodna Dalmacija, već se upisao na jedan drugi fakultet, koji će prema njemu morati poduzimati sankcije ako bude osuđen u kaznenom postupku za kazneno djelo davanja mita, za što je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Na FESB-u se dugo nije dogodilo da je nekome profesoru ponuđeno mito ni da je on to prijavio.

– Ja sam dekan godinu dana, studirao sam na ovom fakultetu i nisam čuo za mito osim u jednom slučaju kad je kod jednog profesora mito ponudio, mislim, neki roditelj. Ali i to je uredno profesor prijavio. Mi radimo transparentno, svi su ispiti javni, studenti imaju uvid u svoje pismene ispite, kao i ovaj bivši kolega, i za nas se ni sada nije dogodilo ništa posebno, mi radimo normalno, ispričao je dekan Gotovac.

Običaj je kod profesora da studente u svom kabinetu nikada ne primaju pojedinačno, ako student to posebno ne zatraži, a običaj je i da većina profesora uvijek ostavi otvorena ulazna vrata svog kabineta. Tako je navodno bilo i kod ove profesorice iz matematike prije nego su joj braća ostavila mito na stolu, a ona je to prijavila.

(Fokus.ba)