Profesor na ispitu iziskuje autorsku knjigu u vrijednosti od 90 KM

Danas se traži 90 KM za jednu knjigu, sutra će još toliko za drugu, pa i za renoviranje zgrade. Sve iz studentskog budžeta. Zar nam je opravdanje da studentski život 'košta' i da se u tu avanturu ne upuštaju oni koji iza sebe nemaju dovoljno jaku finansijsku potporu, koja će vrijedjeti za 'svaki slučaj' jer sve se može i očekivati.


Opet smo tu gdje jesmo. Iz godine u godinu nema promjene, ni nakon žalbi, ni peticija, ni pokušaja da se studentima i studenticama olakša proces studiranja, jer za suprotnim- nema potrebe! Ponovno su studenti i studentice u Bosni i Hercegovini žrtve malverzacije i čega sve ne. Ističemo u ovom slučaju neuračunljivi korak jednog od profesora na Univerzitetu u Sarajevu, koji iz godine u godinu ponavlja situaciju u kojima i studente/studentice, kao i njihove roditelje, dovodi u nepovoljan položaj i stanje neugodnosti.

Kao studenti i studentice, koji imaju u cilju završiti fakultet bez značajnih problema i poteškoća privatne prirode, primorani su prihvatiti sve uslove koje studijske obaveze nameću, bile one prihvatljive za njih, ili ipak ne. Slučaj o zahtijevanju kupovine autorskih knjiga, nametnute od strane profesora i profesorica, studentima i studenticama, godinama se provlači kroz sistem studiranja na nekoliko fakulteta u Bosni i Hercegovini, a koliko njih je još djelotvorno, a da se za njih nikada nije pročulo, ostaje misterija.

Zasad su objelodanjena dva takva slučaja, za koje profesori navode transparentno da su ti uslovi nužni za izlazak na ispit. U jednom od njih, ističe se da kupovinom autorske knjige, studenti i studentice imaju zagarantiranu prolaznu ocjenu, koju daljnjim učenjem mogu samo povisiti. Naravno, neizostavno je spomenuti da dio profita ostvarenog prodajom knjiga, direktno podržava privatni budžet profesora autora knjige.

S obzirom na tu činjenicu, koju studenti i studentice, uglavnom prve godine, saznaju već na prvom predavanju, ove godine su, vjerovali ili ne, profesor i asistenti/ce osmislili akciju za studente i studentice, u kojoj, u terminu kosultacija, nude mogućnost kupovine knjige po cijeni od 60 KM, koja važi samo za ovaj mjesec, a već od narednog, cijena se vraća na početni stadij od 90 KM. Kopirane knjige ne dolaze u obzir i ne računaju se kao važeće na ispitu, dok se originali rangiraju s indexom kao obavezni materijal pristupanja ispitu.

Jedino ‘pomilovanje’, kako se označava taj termin u amfiteatru među studentima i studenticama, jeste mogućnost posuđivanja nekoliko primjeraka knjiga od Asocijacije studenata dotičnog fakulteta, čime se određeni studenti i studentice imenuju i etiketiraju kao ‘socijalni slučajevi‘, što izaziva osjećaj srama i negodovanja među studentima i studenticama koji u datom trenutku nisu u mogućnosti izdvojiti određenu svotu novca na kupovinu knjige, koja važi jedan semestar, za jedan predmet. A šta s ostalim predmetima i potrebnom literaturom? Šta sa studentima novopridošlicama u novi grad, koji sa svojim doseljenjem vuku brojna, ne samo finansijska odricanja, žrtvovanja, nego i motivirajuću poruku da sve vrijedi, nije tako crno i zaslužuje svaku žrtvu i jednog dana će da vrijedi?

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X