Profesor na ispitu iziskuje autorsku knjigu u vrijednosti od 90 KM

Danas se traži 90 KM za jednu knjigu, sutra će još toliko za drugu, pa i za renoviranje zgrade. Sve iz studentskog budžeta. Zar nam je opravdanje da studentski život 'košta' i da se u tu avanturu ne upuštaju oni koji iza sebe nemaju dovoljno jaku finansijsku potporu, koja će vrijedjeti za 'svaki slučaj' jer sve se može i očekivati.


Opet smo tu gdje jesmo. Iz godine u godinu nema promjene, ni nakon žalbi, ni peticija, ni pokušaja da se studentima i studenticama olakša proces studiranja, jer za suprotnim- nema potrebe! Ponovno su studenti i studentice u Bosni i Hercegovini žrtve malverzacije i čega sve ne. Ističemo u ovom slučaju neuračunljivi korak jednog od profesora na Univerzitetu u Sarajevu, koji iz godine u godinu ponavlja situaciju u kojima i studente/studentice, kao i njihove roditelje, dovodi u nepovoljan položaj i stanje neugodnosti.

Advertisements

Kao studenti i studentice, koji imaju u cilju završiti fakultet bez značajnih problema i poteškoća privatne prirode, primorani su prihvatiti sve uslove koje studijske obaveze nameću, bile one prihvatljive za njih, ili ipak ne. Slučaj o zahtijevanju kupovine autorskih knjiga, nametnute od strane profesora i profesorica, studentima i studenticama, godinama se provlači kroz sistem studiranja na nekoliko fakulteta u Bosni i Hercegovini, a koliko njih je još djelotvorno, a da se za njih nikada nije pročulo, ostaje misterija.

Zasad su objelodanjena dva takva slučaja, za koje profesori navode transparentno da su ti uslovi nužni za izlazak na ispit. U jednom od njih, ističe se da kupovinom autorske knjige, studenti i studentice imaju zagarantiranu prolaznu ocjenu, koju daljnjim učenjem mogu samo povisiti. Naravno, neizostavno je spomenuti da dio profita ostvarenog prodajom knjiga, direktno podržava privatni budžet profesora autora knjige.

Advertisements

S obzirom na tu činjenicu, koju studenti i studentice, uglavnom prve godine, saznaju već na prvom predavanju, ove godine su, vjerovali ili ne, profesor i asistenti/ce osmislili akciju za studente i studentice, u kojoj, u terminu kosultacija, nude mogućnost kupovine knjige po cijeni od 60 KM, koja važi samo za ovaj mjesec, a već od narednog, cijena se vraća na početni stadij od 90 KM. Kopirane knjige ne dolaze u obzir i ne računaju se kao važeće na ispitu, dok se originali rangiraju s indexom kao obavezni materijal pristupanja ispitu.

Jedino ‘pomilovanje’, kako se označava taj termin u amfiteatru među studentima i studenticama, jeste mogućnost posuđivanja nekoliko primjeraka knjiga od Asocijacije studenata dotičnog fakulteta, čime se određeni studenti i studentice imenuju i etiketiraju kao ‘socijalni slučajevi‘, što izaziva osjećaj srama i negodovanja među studentima i studenticama koji u datom trenutku nisu u mogućnosti izdvojiti određenu svotu novca na kupovinu knjige, koja važi jedan semestar, za jedan predmet. A šta s ostalim predmetima i potrebnom literaturom? Šta sa studentima novopridošlicama u novi grad, koji sa svojim doseljenjem vuku brojna, ne samo finansijska odricanja, žrtvovanja, nego i motivirajuću poruku da sve vrijedi, nije tako crno i zaslužuje svaku žrtvu i jednog dana će da vrijedi?

(STUDOMAT.ba)