Uskoro bi bosanskohercegovački studenti i studentice mogli ostati bez stečenih diploma i Erasmus+ programa

Studenti UNSA, UNIBL, Univerziteta u Zenici,Univerziteta u Mostaru i svi ostali, mogli bi ostati sa diplomama koje bi predstavljale samo bezvrijedni papir ukrašen fejk pozlaćenim slovima jer adakemska titula neće biti priznata. A zašto?


 

Gospoda iz Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta u BIH, tijela nadležnog za akreditovanje univerziteta,  već duže vremena je u blokadi rada zbog neslaganja predstavnika Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih. Klasika, zar ne. E, ta blokada mogla bi nas koštati isključenja iz  Erasmus+ programa te gubljenja validnosti naših diploma u EU. Diploma koje možda u BIH slabo ko cijeni, ali do kojih je onima u Evropskoj uniji stalo jer kapiraju značaj obrazovanja.

Advertisements

Erasmus+ program je najznačajniji i najbitniji program Evropske komisije u oblasti akademskog usavršavanja i mobilnosti studenata širom Evrope, pa tako i naših BIH studenata. Da nije Erasmusa, ni sam ne bih vidio Berlin, Brisel, pa ni Skoplje prije nekoliko godina. Kroz Erasmus+ razmjene su prošle stotine, hiljade studenata naših univerziteta dobijajući „mašala“ stipendije i međunarodno iskustvo u akademskog okruženju koje cijeni znanje. Okruženju koje se odavno kod nas izgubilo.

Za akreditovanje visokoobrazovnih ustanova je zadužena gorepomenuta Agencija koja se sastoji od 10 članova Upravnog odbora. Tri predstavnika Srba, tri Hrvata, tri Bošnjaka i jedan iz reda ostalih, što studenti i studentice nazivaju vrlo “odgovornim”, na Karikama.

3+3+3+1 je jednako 10. Desetka, a zbog nje gubimo diplome.

Apsurdno, zar ne?

Ove brojke označavaju ekipu koja je izabrana po nacionalnom ključu i čiji je glavni zadatak da akredituje univerzitete u Bosni i Hercegovini i trudi se da održi kakav-takav kvalitet obrazovanja. S obzirom na to da se, kao i sve, bira po nacionalnom ključu, a ne po znanju, akademskom uspjehu, nedajbože sposobnostima (nedajbože kao jedna riječ), rezultat jeste to da od 2016. Upravni odbor Agencije ne funkcioniše jer su se umrsile političke agende.

2016. se glasalo o „Odluci o normama kojima se određuju minimalni standardi u visokom obrazovanju u BiH“kojim bi se omogućila reakreditacija univerziteta po standardima EU. Tada su protiv odluke glasali predstavnici Srba postupajući po nalogu Vlade RS.

Članovi Upravnog odbora agencije su prof. Branko Krsmanović, prof. dr Momčilo Poljić, prof. dr Stevan Trbojević (iz reda srpskog naroda); prof. dr Dževad Zečić, prof. dr Sanjin Kodrić, doc. dr Nedžma Dženanović Mirašćija (iz reda bošnjačkog naroda); prof. dr Sanja Bijakšić, prof. dr Zoran Tomić, doc. dr Marinko Jurilj (iz reda hrvatskog naroda); prof. dr sc. Zlata Kundurović (iz reda ostalih).

Na slici nedostaje doc. dr. Marinko Jurilj, glavni tajnik Sveučilišta u Mostaru

Naglašavam – Agencija nije političko tijelo nego stručno tijelo koje ima nepolitički zadatak. Kako je naveo direktor Agencije Enver Halilović predstavnici iz reda srpskog naroda su glasanjem protiv pomenute odluke postupili protivno zakonu.

Ovo nije nikakvo iznenađenje.

Akademska “elita” u čitavoj Bosni i Hercegovini, ne samo u RS, je već odavno savila kičmu pod pritiscima nacionalističkih ideologija vodećih partija.

Oni profesori koji se se usudili da “zucnu” o tome letili su sa katedri po hitnom postupku.

Kritičko razmišljanje i sloboda govora, koji bi trebalo da su obilježje visokoobrazovnih ustanova, sada su zamijenila nijema i poslušna usta asistenata i profesora koji su prodali etičke vrijednosti za bijedne plate i samozadovoljni status. Bunt i intelektualna oštrina akademije, koji su bili sinonimi generacija poput one iz 1968., su sada samo duhovi nekada slavne akademske borbe koja se neće uskoro vratiti. Agencija ima rok da do 31.marta nastavi sa radom i reakredituje navedene univerzitete što je i dužna da uradi po Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u BIH.

Ko plaća cijenu i koliku?

Svi. Ti, ja, profesori, asistenti. Svi! Ovim činom, Agencija se pokazala kao loš, neodgovoran student koji čeka zadnji rok da bi dao uslov. Sa tim što ako Agencija padne na ovom ispitu, padamo kolektivno.

Nećemo moći na razmjene u inostranstvo – zaboravite Austriju, Španiju, Njemačku. Zaboravite istraživačke grantove. Zaboravite EU fondove koji se broje u milijardama. Možete da zaboravite i traženje posla u EU jer diplome ništa neće značiti.

Dotakli smo dno života. Akademskog.

Na to su upozorili i iz Erasmus Student Network BIH, organizacije koja skuplja bivše i trenutne Erasmus studente iz BIH. Oni pozivaju studente svih univerziteta da im pruže podršku.

Kako do blokade to ne bi došlo, kao predstavnici Erasmus Student Network BiH od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH zahtijevamo da poštujući Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH pristupe reakreditaciji univerziteta koji su za taj proces već aplicirali. Agencija za visoko obrazovanje BiH nije mjesto etničkih i političkih prepucavanja, već nezavisna institucija koja ne smije djelovati po političkom diktatu, već treba raditi na osiguranju besprijekornih obrazovnih standarda na visokoškolskim ustanovama u našoj zemlji. Od Upravnog odbora Agencije očekujemo da rade posao za koji ih poreski obveznici BiH plaćaj a za koji ih je prema odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH izabrala Parlamentarna skupština BiH. Smatramo da blokada procesa akreditacija predstavlja direktan atak na obrazovanje u BiH. Uništavati edukaciju u jednoj zemlji znači uništavati njenu budućnost.

Stara Marksova se opet potvrdila.

Posljedice prepucavanja političkih elita uvijek plaća ona klasa koja radi i bori se. Bio to proleterijat ili studenti. Isti obrazac. Zato je jedini odgovor direktan pritisak na Agenciju i podrška ESN-u BIH. Moj prijedlog bi bio i izlazak na ulice i reanimacija studentskog bunta koji su generacije naših roditelja i te kako imale. Izgubili smo tu vatru, ali ova iskra je dovoljna da da nitro pogon svima nama.

Zbog nacionalizma i etničkog prepucavanja Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih po kojekakvim državnim institucijama, odborima, saborima smo izgubili štošta – poslove i radna mjesta, zdravstvenu zaštitu, domove. A, kako izgleda, blizu smo i gubljenja naših diploma i ovo malo mogućnosti da studenti iz BIH odu na usavršavanje vani.

Ja sam odavno izgubio strpljenje. Zato – Studenti svih univerziteta, ujedinite se!

(STUDOMAT.ba)