Pozitivna priča iz moje okoline: Mlad i uspješan

Otkako počnemo spoznavati i proučavati okruženje u kojem se nalazimo, težimo ka uspjehu, koji bi učinilo nas i nama važne ljude zadovoljnima. S obzirom da nam treba neko „gorivo“ koje će nas gurati naprijed, pozitivni primjeri mnogima daju motivaciju, želju i volju za napretkom. Danas vam donosim jedan intervju, kao inspirativan primjer uspješne mlade osobe.


15326127 1218879058160466 8023695575557682512 o

Legendarni je Shakespeare još u 17. stoljeću ovjekovječio ljudsku dilemu svojim Hamletom. On postojao uvijek, jer svaki je čovjek u jednom trenutku Hamlet, kada dođe do raskrsnice, nedoumice i konačno do pitanja: „Biti ili ne biti?“. Do potvrdnog odgovora ćemo doći uz veliku borbu i trud, te napokon, biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Kako bih vam najbolje dočarala ono o čemu pišem, u nastavku pročitajte kratki intervju sa Ajdinom Hasanićem, mladićem koji se sa dvadeset ljeta može pohvaliti respektabilnom medijskom karijerom.

Moj je sugovornik sebe i svoj rad predstavio ovako:

– Ja sam Ajdin Hasanić, kod mame i oca poznatiji pod imenom „de sine ovo“ i „de sine ono“. Moj domen djelovanja jeste uticaj na socijalnim mrežama ili „influensing“ što bi rekli Englezi. Svojim dosadašnjim radom i projektima smo se fokusirali na edukativne projekte i na taj način odgovaramo na društvene devijacije s posebnim osvrtom na mladu populaciju u Bosni i Hercegovini. Jedan od uspješnih načina na putu prema spomenutim ciljevima jeste neposredna komunikacija u vidu kratkometražnih edukativnih filmova koji imaju za cilj obraditi određene aktuelne probleme među mladima i društvu općenito.

KAKO I KADA SI DOŠAO NA IDEJU DA POKRENEŠ SVOJ HOBI/POSAO?

– Kao dječak sam preko socijalnih mreža pratio strance koji su imali uticaj na društvo oko sebe. To me je mnogo privlačilo, ali mi je trebalo dosta vremena da skupim hrabrost i počnem se baviti ovim poslom koji sada radim. Ispočetka, bio je to klasičan hobi- budi zanimljiv, inovativan, koristi drugima u slobodno vrijeme, a sada je to već, slobodno mogu kazati- fulltime job. Moj tim i ja se svakodnevno trudimo ispoljiti svoju kreativnost kroz edukativne i projekte koji će služiti društvu.

DA LI JE POSTOJAO STRAH OD NEUSPJEHA I REAKCIJA OKOLINE?

– Svakako! Kao dječaku, strah od osuđivanja okoline mi je bio teška knedla u grlu, ali sam je uspio progutati. Dobacivanje i nećkanje okoline ponekad može biti pozitivna stvar i vjetar u leđa onome ko pokušava nešto napraviti, pogotovo kod nas u Bosni. A kad Bosancu inat proradi, i brda se pomjeraju.

ŠTA JE, PO TVOM MIŠLJENJU, NEOPHODNO ZA USPJEH? DA LI ZAISTA USPIJEVAJU SAMO UPORNI?

– Vjera u Boga, vjera u sebe i trud su, po meni, formula za uspjeh. Nekad i lijeni uspiju doći do „brzog novca i uspjeha“, ali također brzo i ostaju bez navedenih stvari jer ih ne znaju cijeniti, dok osoba koja iza sebe ima neprospavane noći rada, mozganja, zalaganja, truda i odricanja zna zadržati korak kada je to potrebno.

ODOBRAVAŠ LI STAV „GAZITI PREKO MRTVIH KAKO BI SE STIGLO DO CILJA“, I DA LI SI SE SUSREO DOSAD SA TAKVIM PROFILOM LJUDI?

– Apsolutno ne! Ko drugom jamu kopa, sam u nju upada! Jesam, susreo sam se sa nekoliko njih. U jamama su.

KAKO USPIJEVAŠ USKLADITI SVE OBAVEZE?

– U zadnje se vrijeme baš naprežem da održim tempo. Pored fakultetskih obaveza, imamo dosta snimanja, produkcije, postprodukcije, ispijanja kahve na benziskoj u Kamengradu… huh, sve to treba stići, ali kažem, živ se čovjek na sve navikne, pa ću i ja.

KAKO SE NOSIŠ SA USPJESIMA, A KAKO SA PADOVIMA?

– Trudim se da uspjeh ne gledam kao svoj, nego kao uspjeh svih nas koji smo radili na tome da se to nešto, što je i donijelo uspjeh, desi. Padovi su sastavni dio života i oni se dešavaju kako bi osoba proučila svoje greške i nastavila dalje efikasnijim tempom.

ULOGA OBRAZOVANJA U KREIRANJU PERSPEKTIVNIJE I SIGURNE BUDUĆNOSTI? DA LI JE VAŽNIJE BITI OBRAZOVAN SA DIPLOMOM, ILI IPAK INTELIGENTAN INOVATOR?

Znanje je jedina stvar koja nam ne može biti oduzeta. I novčanik, i automobil, i laptop mogu biti ukradeni, ali znanje i iskustvo koje nosimo u svojim glavama- nikada. Stoga, takmičimo se u znanju i širenju dobrog, a ne u lajkovima. Pomalo je smiješno razgovarati/tipkati o ovoj temi uz pomoć računara čiji je osnivač napustio školovanje i postao gigant kakvog danas poznajemo, te preko socijalne mreže čiji je kreator izbačen sa fakulteta. Ali opet, on je on, ja sam ja. Pogrešno je posmatrati tu situaciju u smislu „Zuckerberg izbačen sa fakulteta, sad je poznati milioner“, jer, nisi ti Šećerberg, on se desi jednom u milijardi ljudi, a ti ako vjeruješ da si baš jedan u milijardi, izvoli. Ja sam za školovanje i unapređenje znanja.

DA LI SE MOŽE USPJETI U BiH, BEZ OBZIRA NA SIVILO KOJE VLADA? ZAŠTO MLADI ODLAZE?

– Može ko hoće. Niko se nije trudio, a da plodove svoga truda nije ubrao. Ali opet, ne osuđujem nikoga, nemam pravo. Ne živimo u bajnoj državi u kojoj nam je baš sve pruženo da možemo ispoljavati ono što želimo i osjećamo, kamoli raditi. Bit će bolje sutra. (ako ne bude, pročitajmo ponovo istu rečenicu) 

ŠTA TE MOTIVIŠE I POKREĆE DA IDEŠ NAPRIJED I BIVAŠ JOŠ BOLJI?

– Pozitivan feedback mojih pratitelja, definitivno. Jednostavno, kada napravite nešto kvalitetno, poučno i vrijedno, pa to dobro prođe među rajom, nešto iznutra nas tjeramo da nastavimo sa radom, unaprijedimo sebe, tehniku i tehnologiju, „šamaramo“ dalje, brže, bolje, jače.

NEKA MOTIVACIONA PORUKA ZA ČITATELJE STUDOMAT.BA?

– Budite od onih koje , kada drugi pogledaju, kažu: „Na ovom svijetu ima još uvijek dobrog.“

(Emina Dedović / STUDOMAT.ba)