Posjetite izložbu fotografija o najpoznatijoj američkoj porodici

Muzej Savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci u periodu od 2. novembra do 20. decembra 2017. u saradnji sa prof. Simonom Čupić, sa katedre za Modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, predstavlja izložbu fotografija o najpoznatijoj američkoj porodici.


image

Uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH izložba se predstavlja prvi put u Republici Srpskoj, a u okviru nje i djela Endija Vorhola 4xDžeki koja su u vlasništvu Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu.

Fotografije predstavljaju život Kenedijevih i neke od najvažnijih momenata predsjedničkog života: inauguracija Džon F. Kenedija, obraćanje javnosti u Bijeloj Kući, posjete važnih političkih figura iz tog perioda Americi, među kojima i posjeta jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz, kao i sahrana američkog predsjednika. Između ostalog prikazani su i snimci sa porodičnih ljetovanja, ali i izložbe Mona Lize u Njujorku i Vašingtonu.

Djelo 4xDžeki su četiri slike Žakline Kenedi, kao i video instalacija Smrt u Dalasu, beogradskog umjetnika Zorana Naskovskog, koji je izlagao u Vorholovom muzeju u Pitsburgu, Pensilvanija.

(Emilija Jelić / STUDOMAT.ba)