Neophodni savjeti kako (lako) završiti fakultet?

Hakujte svoje studije, budite vrijedni, iskoristite ih na najbojli mogući način. Neki klasični savjeti stvarno pale. Ima istine i u onome da ga završava uporan, a ne pametan. Bilo da ste uporniji, ili pametniji, ovi savjeti će vam dobro doći. 


ucenje
The State News

Učite redovno

Znam, znam, koliko ste puta ovo čuli od roditelja, vaspitačica, nastavnika/ica, učitelja/ica, profesora/ica, asistenata/ica, docenata/ica i ostalih kroz svoje obrazovanje? Bilo kako bilo, ovo je jedina stvar koja će vam sigurno pomoći da završite fakultet, efikasno, kvalitetno, brzo, tj. u roku. Kako je ovo malo teža stavka, uvijek ima nešto zanimljivo, prelazimo na hakovanje i ideje koje će vam u završavanju fakulteta pomoći i bez da primijenite prvo pravilo.

Dobra organizacija

Slično prvom savjetu, i ovaj vjerovatno znate. Nije potrebno da vas iko smara i ubjeđuje, bio u pitanju fakultet, posao, zabava, sport, dobra organizacija je neophodna! Planirajte, ali neka se ne zadrži na tome! Djeluje vam da je teško položiti x ispita u godini, pa još i trenirati, a tu je i neka partija, dečko, djevojka? Uskladite sve i studiranje će biti zadovoljstvo!

Kolokvijumi, vanispitne aktivnosti, seminarski, vannastavne aktivnosti

Sve više domaćih fakulteta prelazi na Bolonjski sistem, navodno su svi prešli, ali koliko zaista primjenjuju bolonju? Bilo kako bilo, dobra ocjena sa kolokvijuma pomoći će vam kod mnogih profesora, negdje da ispit položite bez izlaska, negdje za veću ocjenu. Također, seminarski radovi ili vannastavne aktivnosti, konsultacije, profesori i profesorice će vas zapamtiti. Baš kada zastanete i fali vam ono malo da položite, biće tu za vas. Ukoliko ne bude tako, uvijek možete koristiti naše izgovore zašto smo pali ispit.

Studentske organizacije

Ova strana priče obično krije najbolje. Za loše i kako možete gubiti vrijeme u organizacijama i na ‘sastancima’, morate imati iskustvo. Dobra strana organizacija je da u njima ima kvalitetnih, dobrih ljudi. U manjini, ali ih ima! Zakačite se za takve, crpite međusobno pozitivnu energiju, kradite znanje, neće nestati, zajedno ćete napredovati! Studentske organizacije su idealna prilika za umrežavanje. U nekom momentu, ovo će se isplatiti i na formalnom putu vašeg fakulteta. Ako ništa drugo, širit će vaše znanje, učiniti vas sposobnijim i poželjnijim za posao.

Trening, bilo kakva fizička aktivnost

Ispitni rokovi su obično vrijeme za taloženje naslaga. Neka to ne bude pravilo, koliko god vam se činilo da nemate vremena (vratite se na stavku 2) makar 15-30 min svakog dana možete naći za trčanje, šetanje, bicikl, rolere, bilo šta što vas opušta, motiviše, i tjera da svoje tijelo dobro protegnete. Koliko god vam ovo djelovalo kao dodatno umaranje, odmoriće vaš mozak. Koliko puta ste se osjetili odmornije poslije treninga, nego kada ste na njega pošli? Ukoliko vam je potrebna dodatna motivacija, možete mjeriti svoj trening i prateći rezultate željeti još bolje.

Upišite isti fakultet kao brat/sestra

Možda je za ovo kasno, ako čitate ovaj tekst, ali ova stvaka vam također može pomoći, naravno, ako su vam interesovanja slična/ista. Upisivanje istog fakulteta kao stariji brat ili sestra uvijek donosi prednost pune kuće knjiga, gotovih radova, zapisa sa predavanja i vježbi, iskustava itd. Ukoliko se odlučujete koji faks da upišete, ovaj savjet je neizostavan.

Zbližite se sa štreberom ili štreberkom

Ok, ali onu su dosadni. Ne budite tako sigurni! Zato što je čak suprotno. Izlazeći sa štreberom, uvijek će vas tjerati da postanete isto. Što je dobro, prihvatite to. Ako ništa, znate one priče, moći ćete da učite zajedno noćima itd. pogotovo ako ste tek brucoši i brucoškinje.

Upišite faks na kome vam rade roditelji ili neki rođak/rodica

Da se ne lažemo, ovo je uvijek dobra i prolazna varijanta. Svi su profesori objektivni, ali nije loše vidjeti ih par puta prije upisivanja faksa, smijati se slikama iz djetinjstva, ostvariti neku početnu simpatiju, koja će kasnije dobro doći. Naravno, pazite se onih koji će svoj integritet dokazivati baš na vama ukoliko imate ovakvu situaciju.

(STUDOMAT.ba)