Ona malo realnija, ali smiješna strana studiranja koju sebi još niste priznali

Uči, sine, da ne bi radio! Ova rečenica i dalje izlazi iz usta neupućenih i neukih roditelja koji su se u tvojim godinama zezali sve da pršti, a tebi pričaju priču kako treba da sjediš i stičeš dioptriju da bi te komšije i šira rodbina cijenili kad budeš u njihovim godinama, odnosno kad ti bude sve do mora ravno.


students laughing at something on phone on shutterstock 800x430

Arhitektonski fakultet

Tu se crta i prave makete, ali kažu da je to teško. Inače, studenti ove visokoškolske ustanove se poznaju po ‘bazukama’ na leđima koje nesmetano nose po javnom prijevozu i njima terorišu ostale putnike. Kad ga završiš, možda i nađeš posao, ali kome su potrebne arhitetke u Bosni, kada se svi utrkuju ko će da napravi veću i ružniju kuću! Ništa ne brini, bićeš majkin arhitekta ili arhitektica, ti ćeš njoj kuću da sazidaš.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Građevinski fakultet

Iznenadio si se što za građevinu treba faks?! I ova ustanova se nalazi na adresi prethodne, pa se možeš družiti s budućim arhitektima i arhitekticama… Na ovom, kao i na prethodnom fakultetu, kažu skočila školarina jer su im napravili prozore koji gledaju na Pravni. U svakom slučaju, nije sve tako crno, park ispred je predivan.

Ekonomski fakultet

Strategijski na najboljem mjestu, u blizini svega, u centru grada i svih ostalih zbivanja. Idealno za studente i studentice iz provincije. Iako u ovoj zemlji, čija je ekonomija milenijumima u minusu, na birou čame šleperi nezaposlenih ekonomista, svake godine buljuci brucoša pohrle baš na ovaj fakultet. Među tim studentima je znatan broj studentkinja što može biti i najveća preporuka da se upišeš na ekonomiju. Čime ćeš se baviti kad završiš, radit ćeš u banci, i ti? Koga je to briga! O kafanama i kafićima, restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima ne treba posebno razglabati jer ih duž gradskog šetališta, okrenuo/la ti gore ili dolje, ima saso mange.

Pravni fakultet

Postoji u skoro svakom gradu, ali isplati se, brojka na birou značajno raste. Kolegica pravnica ima bataljon i ako ne skontaš nešto do kraja prvog semestra onda si zreo za ETF-a! A šta ćeš raditi kad ga završiš? E, sine, prvo da ga završiš, što bi rekao tvoj tata, a poslije ćemo lahko. Možeš, da položiš i pravosudni, pa otvoriš advokatsku praksu i spojiš ugodno i korisno.

ETF

Ekstremno Težak Fakultet! Ako se iz nekog neobjašnjivog razloga odlučiš za ovu ustanovu, nići će ti još jedna glava i na njoj ćeš dobiti kilu od učenja, vježbi i predavanja. Ako ti treba potvrda da posjeduješ mozak i da umiješ da ga upotrebljavaš, onda je ovo pravo mjesto za tebe. Navući ćeš i dioptriju, tikove… ali kad ga završiš otići ćeš u inostranstvo.

PMF

Prava Misterija Fakultet ili ti Pa Mogao sam FPN. Ako je za prethodnu akademsku ustanovu ključna reč parohija, ovde je to dioptrija. Nije mnogo težak… samo treba biti uporan, jer dužina studiranja je ograničena preostalim godinama života i još na kraju možeš dobiti 3Ć, što je u ovoj ustanovi bitnije od diplome. Kako šta je 3Ć? Ćaknut, ćorav, ćelav!

Medicinski fakultet

Ovo je visokoškolska sado-mazo ustanova. Zašto? Prvo, moraš biti debeo mazohista da upišeš nešto ovoga tipa, gdje ćeš minimum šest najboljih godina provesti samo učeći. Zatim, ti treba bar još godinu dana da ispolažeš ispite do kraja, onda šest mjeseci staža koji niko neće da ti plati, pa još godinu traženja posla…E onda tek nastupa spektakl pod nazivom specijalizacija! Tu se kvalifikuješ da od mazohiste postaneš ono za šta si se i školovao: sadista!

Stomatološki fakultet

Slično kao medicina, samo prečica do uzimanja para. Privatna praksa je zakon, naročito u zemlji gdje je običaj pobiti se oko najbanalnije sitnice tako da stradaju kečevi i dvojke, ali i otvarati pivo zubima (dvojka i trojka dolje desno). Kao i na medicini, postoji vjerovatnoća da ti niknu treći zubi dok završiš faks. Ali, u svakoj nesreći postoji tračak svjetlosti: zamisli kolegice u bijelim mantilima!

Fakultet veterinarske medicine

Još smo na polju medicine. Isto što važi za prethodna dva bjelomantilaška udruženja, više-manje se može primijeniti i na ovo. Jedino što ovdje pacijent ne može da ti kaže: Doktore, boli me grlo. Utoliko je ovaj vid medicine teži. Ako baš zagusti možeš da skočiš sa nadvožnjaka na put pod auto nekome ko nije mnogo eksperimentisao u životu!

Farmaceutski fakultet

Mnogo žena, još više hemikalija. Ako si muško, a tako se i osjećaš, upiši ovo, pa taman ga i ne završio, a to je teško jer su takvi ovdje zaštićeni kao bijeli medvjedi. Studiraćeš ga tristo godina, a kad ga završiš bićeš u godinama kada se postaje direktor farmaceutske kuće, pa će ti to i biti poziv sve do penzije. Ako si slučajno žena, završićeš faks i radićeš kao trgovac, samo u bijelom mantilu.

Saobraćajni fakultet

Možeš spojiti lijepo i korisno, završiti recimo drumski saobraćaj, a onda to sinhronizovati sa ‘C’ kategorijom koju posjeduješ i poslije se hvaliti među kolegama kamiondžijama da si najškolovaniji. U svakom slučaju, fakultet nije baš lagan, ali ima dobra pekara u blizini, tako da bar nećete biti gladni.

FPN!

Mnogi u ovoj skraćenici vide Fakultet Propalih Nauka. Kad ga upišeš, misliš da ćeš postati diplomirani politolog, a kad daš zadnji ispit shvatiš da si postao deprimirani politolog. Ovdje ne idu samo nadrndane novinarke po znanje, ima tu i politološko-desničarski smjer, smjer za socijalne slučajeve, pa i međunarodni odnosi i diplomatija. Ovi posljednji završe hapseći drugare po kraju s kojima su do skoro pili kafe. Oni koji uspiju u životu pišu za Crnu hroniku! Jer da su htjeli stvarno da se bave međunarodnim odnosima, upisali bi biologiju.
Ima tu u okolini i mogućnosti da zaradiš neki dinar, ono kao u američkim filmovima, studiraš i zarađuješ, pa poslije svojoj djeci pričaš kako si se sam/a izdržavao/la za vrijeme studija. Ne, ništa preko omladinske ili studentskih organizacija, mislila sam na kafiće, promocije… i kazino.

DIF

Neutvrđeno značenje skraćenice, ali to ti je kao da studiraš fizičko! Ustvari, upućeni kažu da ovo znači ‘Da Imam Fakultet’. Znaš već ono, trče dva difovca na Vilsu, tek će ti jedan: E brate, hajmo na piće, dosta smo učili. A jednom je pisac ovih redova igrao basket sa dvojicom difovaca koji su jedan od drugoga tražili loptu na sljedeći način: Baci mi skriptu!

Poljoprivredni fakultet

Jedino što bi ti mi preporučili! Naučit ćeš svašta, tako da ćeš sa drugarima i drugaricama iz kraja da uzgajaš vinovu lozu, sadiš šljive, a moći ćeš da posiješ i hektar ‘konoplje’ i da inspektoru sa FPN serviraš priču kako ti je to diplomski rad. Jedino što će ti se majka razočarati kad čuje šta studiraš jer je sve to i ona mogla da te nauči.

 

(STUDOMAT.ba)