Mjere zabrane rada za dva privatna univerziteta u Brčkom

Šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Momčilo Poljić, izrekao je mjeru zabrane i rada "Internacionalnom univerzitetu" i "Evropskom univerzitetu u Brčkom".


brcko1

Šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Momčilo Poljić, izrekao je mjeru zabrane i rada “Internacionalnom univerzitetu” i “Evropskom univerzitetu u Brčkom”.

brckoKako prenosi Dnevni avaz, Poljić je na konferenciji za novinare rekao da ne prejudicira nikakvo rješenje, ali da će ove ustanove biti obuhvaćene istražnim radnjama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Pošto su demokratske mjere izvršene sada idemo na mjere prisile. Policija je dobila obavještenje da nam asistira, a obavijestio sam i druge organe države, SIPA-u, OSA-u, Tužilaštvo, dodao je on.

Prilikom obraćanja novinarima još jednom je zamolio ove ustanove za saradnju. Svoju Odluku Poljić opravdava činjenicom da su ovi univerziteti do sada dva puta spriječili kontrolu rada, navodeći da Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta nije nadležan za to.

– Da li ove dvije institucije rade zakonito ili ne, mi to ne možemo još reći, ali ovaj čin navodi na sumnju da nešto nije u redu, govori da su se stavili iznad sistema i to neće proći. U narednom periodu mjere koje ćemo preduzeti ne mogu sada saopštiti, jer još ne znamo kako će se stvari odvijati, ali da su do sada pokazale bahatost, osijanost i ne dozvoljavaju da institucije sistema, ovog puta Brčko distrikta, izvrše uvid u njihov rad. Obećavam im da će biti kontrolisani svi bez izuzetaka i bez diskriminacije ili favorizovanja, dodao je Poljić.

Trenutno u Brčko distriktu dozvolu za rad imaju četiri visokoškolske ustanove, dok zahtjeva za otvaranje ima još četiri.

(avaz.ba)