Tužilaštvo BiH traži pritvor za pet uhapšenih u akciji “Index” zbog izdavanja lažnih diploma

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet uhapšenih osoba u akciji "Index" te mjere zabrane za jednu osobu.


Ilustracija: STUDOMAT
Ilustracija: STUDOMAT

Mjera pritvora je predložena za Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića, piše Klix.

Iz Tužilaštva BiH navode da je mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kada je riječ o šestom uhapšenom, odnosno Mevludinu Jašareviću, predložene su mjere zabrane koje se, između ostalog, odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

Veliki broj zemalja

Osumnjičeni se terete da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili osobe zainteresovane za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

SIPA zbog lažnih diploma iz Goražda uhapsila šest osoba, oduzeto više od 60.000 KM

Nakon toga je pod nadzorom Brutus Edine vršeno retrokativno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosjea kupaca diploma i stranih studenata.

Nakon toga su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi student inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

Organizovani kriminal

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca propisana KZ BiH te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi.

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a KS, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Za pet fizičkih lica izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.