UNVI: Rektor prof. dr Nikola Grabovac dao ostavku

Nakon pet godina provedenih na mjestu rektora Univerziteta, prof. dr Nikola Grabovac je odlučio dati ostavku, koja je prihvaćena na sjednici Senata, održanoj 19.7.2013. godine.


Prof dr Nikola Grabovac1

Nakon pet godina provedenih na mjestu rektora Univerziteta, prof. dr Nikola Grabovac je odlučio dati ostavku, koja je prihvaćena na sjednici Senata, održanoj 19.7.2013. godine.

Prof dr Nikola GrabovacRektor Sveučilišta/Univerziteta “Vitez” je javnim pismom obavijestio sve studente tog Univerziteta da je odlučio podnijeti zahtjev za razrješenje dužnosti Rektora i raskid radnog odnosa sa 31.8.2013. godine. U pismu je istaknuo da je nakon pet godina provedenih na ovom Univerzitetu, zajedno sa profesorima, asistentima, uposlenicima i studentima uspio napraviti respektabilan Univerzitet, koji trenutno broji preko 200 profesora, od kojih su pet akademici nauka, a posebno je istaknuo i nedavni angažman 34 gostujuća profesora iz inostranstva.

U svom oproštajnom pismu, Rektor je spomenuo da na Univerzitetu na prvom ciklusu studija trenutno studira 1100 studenata, na drugom ciklusu cca 150 studenata i na trećem 11 studenata-doktoranata. Nije sakrio zadovoljstvo implementacijom DL studija, koji je implementiran na svim odsjecima svih fakulteta Univerziteta, kao ni uvođenjem internacionalnog magistarskog i doktorskog studija koji će se realizovati isključivo na engleskom jeziku, također po sistemu DL-a.

Zahvalio je studentima na odazivu na anketama o zadovoljstvu studiranja na Univerzitetu, rada profesora i asistenata, kao i rada Studentske i Nastavne službe, kao i na prijedlozima poboljšanja rada. Također je napomenuo da na dosadašnjim ankatama o eventualnoj pojavi mita i korupcije na Univerzitetu, nije bilo odgovora koji su upućivali na takvo što.

Rektor je spomenuo i Asocijaciju naprednih studenata za koju kaže da je osvjetlala obraz čitavog Univerziteta, učešćem i osvajanjem nagrada na brojnim domaćim i stranim takmičenjima. Također navodi da je uspješna saradnja ostvarena na formiranju i razvijanju Instituta, Edukativnog centra, kao i na održavanju brojnih domaćih i stranih naučnih konferencija, kao i izdavanja na svakom fakultetu Zbornika radova i Naučnih časopisa.

Rektor prof. dr Nikola Grabovac je istaknuo da je u kratkoj retrospektivi  želio ukazati na neke i najvažnije detalje koji Sveučilištu/Univerzitetu “Vitez” daju specifičnost, prepoznatljivost i dobar imidž, te da smatra da je kvalitet jedino što je ovaj Univerzitet razlikovalo u dosadašnjem radu od sličnih Univerziteta u okruženju, a da je on postignut zajedničkim radom svih uposlenika i studenata. Naveo je da mu je bila čast sarađivati sa svim studentima i biti njihov nastavnik. Napomenuo je i da se posebnim pismom obratio svim nastavnicima Univerziteta koje im je poslao na njihove e-mail adrese.

Podsjetimo, Nikola Grabovac je dugogodišnji univerzitetski profesor, koji je do prije pet godina radio kao redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kada je prihvatio ponudu da postane rektor na tadašnjem Otvorenom univerzitetu “Apeiron” u Travniku, a današnjem Sveučilištu/Univerzitetu “Vitez”.

Grabovac stoji za izvrsnog ekonomskog stručnjaka, a radio je i kao ministar trgovine pri Federalnom ministarstvu trgovine, potom kao zamjenik ministra vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH i kao zamjenik premijera i ministar finansija u Vladi FBiH. S te ga je pozicije, podsjetimo se, 2002. godine smijenio tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown. Nakon određenog vremena, Ashdown je uz izvinjenje rehabilitirao profesora Grabovca.

Bitno je istaknuti da je Federacija BiH u svom budžetu imala samo jednom suficit i to od 250 miliona KM, a to je bilo za vrijeme mandata prof. dr Grabovca. Grabovac je u svom mandatu imao u planu isplate zaostalih penzija, invalidnina, poticaja poljoprivredi za šta su bila osigurana sredstva u trenutku kada je smijenjen, a u planu je imao i početak otplate stare devizne štednje. Mnogi građani FBiH o Grabovcu govore sve najbolje, a pogotovo penzioneri kojima su penzije za vrijeme njegovog mandata bile redovne i povećane.

Ostavka rektora Grabovca je na sjednici Senata Sveučilišta/Univerziteta “Vitez” od 19.7.2013. godine usvojena, te će biti razriješen dužnosti 31.8.2013. godine. U narednom periodu bit će predložen kandidat za novog rektora.

Podsjetimo, rektor Grabovac se u svom oproštajnom pismu studentima nije dotaknuo razloga zbog kojih je dao ostavku, ali je sigurno da odlazi jedan veliki stručnjak i veliki čovjek, koga su svi studenti voljeli i izuzetno poštovali, a od koga su također mnogo naučili jer je predavao predmet Osnovi ekonomije na tri fakulteta Univerziteta.

Oproštajno pismo upućeno studentima se može pročitati na službenoj stranici Sveučilišta/univerziteta “Vitez”, na ovom linku.

(Arnel Taslaman; STUDOMAT.ba)