Sead Turčalo o slučaju Goraždanskog univerziteta: Takve diplome bi apsolutno trebale biti poništene

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, izjavio je da slučaj Internacionalnog univerziteta u Goraždu stvara negativnu sliku ne samo za BPK Goražde već visoko obrazovanje u BiH u cjelini.


Sead Turčalo
Foto: FPN

Turčalo smatra kako BPK Goražde očito nije imao kapacitete da vrši adekvatan nadzor ili procjenu elaborata koji je dostavljen, jer je u tom periodu tek trebalo usvajati Zakon o visokom obrazovanju, kao osnovu za formiranje takvih ustanova.

– Univerzitet je služio svemu drugom osim obrazovanju kadrova te je to poprimilo međunarodne razmjere kad se radi o zloupotrebi izdavanja upitnih diploma i to je nešto što će se zasigurno odraziti na budućnost visokog obrazovanja u BPK, ali bih volio da slučaj otvori i ozbiljna pitanja o visokom obrazovanju u BiH naročito u oblastima gdje je to visoko obrazovanje privatizirano i nije na pravi način stavljeno pod kvalitativnu kontrolu resornih ministarstava, smatra Turčalo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iako je visoko obrazovanje na nivou kantona Turčalo smatra da je akademska zajednica morala biti glasnija kada se radi o kvalitetu. Konstatuje da se proizvodnjom nekvalitetnog kadra u visokom obrazovanju nanosi apsolutna šteta i onim najmlađima jer odlaze raditi u osnovno obrazovanje ili u važne društvene djelatnosti.

– Tu su se u ovom slučaju sticale diplome zdravstvenih nauka. Sticajem sudbine možete se naći u rukama tih “stručnjaka” i to je najblaže rečeno visoko nepromišljeno i s druge strane djelovanje sa predumišljajem. Najveću odgovornost u prvom redu snose oni koji vrše vlast, potom oni koji su radili i djelovali na takvom univerzitetu, ali imat će je i studenti koji će biti kolateralna šteta jer diplome takvih univerziteta bi apsolutno trebale biti poništene, smatra Sead Turčalo, dekan FPN Sarajevo.

SIPA zbog lažnih diploma iz Goražda uhapsila šest osoba, oduzeto više od 60.000 KM

Podsjetimo, u akciji Index jučer je uhapšeno šest lica koja se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca propisana KZ BiH te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je predložilo mjere pritvora za Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića, dok su za Mevludina Jašareviću, predložene su mjere zabrane koje se, između ostalog, odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

Osumnjičeni se terete da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.