Konstituisan novi saziv Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci

Konstituisan je 8. saziv Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, jedinog legitimnog studentskog predstavničkog tijela na ovom Univerzitetu.


studentski parlament unibl

Na sjednici održanoj u utorak, 6. decembra 2016. godine u Banjoj Luci, jednoglasno je izabrano rukovodstvo 8. saziva studentskog predstavničkog tijela na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Drugi saziv za redom koji svoje rukovodstvo bira jednoglasno, čime je još jednom iskazano jedinstvo studentskih predstavnika, navode u saopštenju iz Studentskog parlamenta UNIBL.

Izabrani su:

  • Predsjednik: Zoran Grahovac, student Mašinskog fakulteta, izabran u drugi mandat za redom na mjesto predsjednika Studentskog parlamenta.
  • Zamjenici predsjednika: Stefan Kuzmanović, student Poljoprivrednog fakulteta i Željko Sladojević, student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.
  • Sekretar: Miloš Kovačević, student Fakulteta političkih nauka.

Imenovani su članovi Senata i Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci iz reda studenata. Takođe, izabrani su predsjednici komisija koje djeluju u sastavu Studentskog parlamenta.

8. saziv Studentskog parlamenta okupio je studente koji su u dosadašnjem školovanju postigli izuzetne rezultate i dali doprinos afirmaciji pitanja od značaja za studente. U ovom sazivu pojedini studenti su tako stipendisti Fonda dr Milan Jelić, stipendisti Ministarstva prosvjete i kulture RS, studenti sa mnogobrojnim priznanjima i nagradama.

– Aktivno učešće u kreiranju upisne politike za narednu akademsku godinu, te rad na usklađenosti iste sa stvarnim potrebama tržišta rada u RS. Revizija studijskih programa, nastavnih planova i programa. Praćenje implementacije usvojene Odluke o obavljanju pripravničkog staža za najbolje studente generacije, dobitnike Zlatne značke Univerziteta. Dekani fakulteta/Akademije su obavezni da obezbjede pripravnički staž najboljim studentima. Neophodno je raditi na izradama novih i izmjenama postojećih zakonskih propisa kojima se uređuju razni oblici studentskog organizovanja i omladinskog aktivizma, te izboru studenata u studentska predstavnička tijela.

Insistirati na rekonstrukciji postojećih studentskih domova (paviljon 1. i 2.), većem izdvajanju za studentske stipendije i programe međunarodne razmjene studenata. Kroz aktivnosti isticati najbolje i najtalentovanije studente. Podržati odlakse i učešće naših studenata na konferencijama u regionu i inostranstvu, putem kojih se na najbolji način promoviše Univerzitet u Banjoj Luci i RS. Podsticati izdavačku djelatnost naših studenata. Podsticati studente za rad u naučnoistraživačkoj djelatnosti, objavljivanje naučnih radova i dostignuča naših studenata u međunarodno priznatim časopisima.

Neophodno je unaprijediti kulturno-umjetnička dešavanja na Univerzitetu u Banjoj Luci, kroz potpisivanje memoranduma o saradnji sa kulturno-umjetničkim ustanovama. Unaprijediti sport na Univerzitetu kroz podršku postojećim klubovima, ali isto tako i realizacijom Studentske sportske lige na nivou Univerziteta u Banjoj Luci.

Naredne godine očekuje nas 10. naučno – stručna konferencija StES, koja će po prvi put nositi prefiks MEĐUNARODNA. Na narednom StES-u očekuje nas veliki broj inostranih učesnika, visok kvalitet radova i eminentni gosti. Aktivno učestvovati u izradi Strategije razvoja Univerziteta u Banjoj Luci za naredni period, kao i izmjenama i dopunama važećih zakonskih propisa na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Studentski parlament otvoren je prema svima, i mora postati mjesto okupljanja dobrih i kvalitetnih ideja, talentovanih i uspješnih studenata koji svojim entuzijazmom i radom žele donijeti promjene i napredak, istaknuto je na sjednici Studentskog parlamenta UNIBL.

U skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci broji 24 člana.

(STUDOMAT.ba)