Savjeti: Vizuelna komunikacija – stvorite vezu sa publikom

Vizuelna komunikacija kod govora grupi, spada među najteže aspekte držanja prezentacije. Mnogima je kontakt očima preintiman – gotovo kao da dodirujete drugu osobu. A dodirnuti stranca, pa makar i samo očima, može izazvati osjećaj nelagode.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Bez obzira na to, publika je tamo da vas vidi i čuje šta imate za reći. Zaslužuju da ih uključite u prezentaciju i da se osjećaju dobro došli. Pomanjkanje vizuelnog kontakta stvara barijeru između vas i publike: možete ostaviti dojam nesigurnosti, nepouzdanosti ili prevrtljivosti, a to može imati izuzetno loš efekt na vašu prezentaciju.

Kako možemo riješiti ovaj problem i uspostaviti sa publikom vizuelni kontakt kakav zaslužuju?

1. Prelaziti pogledom po publici ili ne?

Možda su vas učili da posmatrate zid na kraju prostorije dok držite prezentaciju kako bi zavarali publiku da gledate u njih. To je pogrešno! Publika će primjetiti da gledate u zid i pitati se zbog čega. Vrlo je bitno da uspostavite kontakt očima sa pojedincima u sobi, ako želite stvoriti pozitivan odnos sa publikom.

2. Sprijateljite se

Evo načina da sami stvorite atmosferu u kojoj ćete prirodnim putem ostvariti vizuelnu komunikaciju sa publikom. To ćete postići tako da se sprijateljite.

Kad počnete pripremati prostoriju za prezentaciju, neki će ljudi već početi pristizati. Ovo je izvrsna prilika da bez pritiska pozdravite ljude prije početka prezentacije.

Pozdravite sudionike kad uđu u prostoriju i predstavite se kao predavač. Možete stati na tome ili možete pitati koje pitanje poput: “kako ste čuli za prezentaciju?”. Sada možda samo čavrljate, ali stvorili ste vezu sa publikom koja će vam kasnije dobro doći.

Kad započnete sa prezentacijom, potražite “poznanike” radi kontakta očima. Osjećat ćete se ugodnije gledajući njih jer ste ih već upoznali. Vrlo je korisno postaviti otvorena pitanja, posmatrajući jednog ili dva čovjeka koje već znate. Ovo će vam olakšati ostatak govora.

3. Podijelite prostoriju na dijelove

Jednom kad se osjećate ugodno promatrajući nekoliko osoba, možete početi širiti pogled na ostatak prostorije. Pobrinite se da svakom dijelu prostorije posvetite isto vrijeme i količinu energije. Posmatrajte nekog sa lijeve strane nekoliko sekundi, pa nekog iz sredine i onda nekog s desne strane. Nemojte zanemarivati ljude iz stražnjeg dijela prostorije.

Kad posmatrate pozadinu velike prostorije, možete se fokusirati na neki dio ili na glavu u daljini, umjesto da probate uspostaviti kontakt očima sa nekim ko je daleko.

4. Potražite ljude koji sa zanimanjem prate vašu prezentaciju

Niko ne želi iskusiti trenutak nesigurnosti usred predavanja jer je uočio da neki član publike sjedi sa prekriženim rukama i posmatra vas sa prijezirom. Naravno, primjetit ćete i takve ljude, ali nemojte odmah pretpostaviti da ga ne zanima vaše predavanje. Svako ima drugačiji način interakcije sa predavačem, a nekima će se dopasti vaša prezentacije iako će na prvi pogled djelovati drugačije.

Ako vam nije ugodno uspostaviti vizuelnu komunikaciju sa ljudima koji nemaju nikakvu reakciju, pronađite one koji pozitivno reagiraju. Pogledajte one koji se smješe, kimaju glavom i očito shvaćaju što govorite. Ovim ćete podići samopouzdanje i dobiti dodatnu energiju da nastavite sa predavanjem.

Upamtite, prezentacija nije jednosmjerna komunikacija. To je dijalog sa publikom. Oni možda ne odgovaraju riječima, ali komuniciraju očima, govorom tijela i izrazima lica. Što više komunicirate sa publikom, više im gledate lica i dobivate povratnu informaciju od njih, to više razgovarate sa njima, umjesto da držite monolog. Vizualna komunikacija je ključ izgradnje odnosa, koji će se vjerovatno nastaviti i nakon što je vaša prezentacija gotova.

(AKTA)