Rektor UNIBL: Omogućili smo besplatno studiranje na Univerzitetu u Banjaluci

Ministar Budimir istakao je da su uslovi za studiranje na Univerzitetu u Banjaluci među najboljim u regionu.


rektor unibl
Rektor Gajanin / Foto: RTRS

Više od 2.000 budućih brucoša je zahvaljujući Danu otvorenih vrata Univerziteta u Banjaluci iskoristilo priliku da čuje važne informacije i smjernice o studiranju na fakultetima za koje su pokazali interesovanje.

Jedna od njih je i Valentina Todorović iz Mrkonjić Grada koja se opredijelila da studira u Banjaluci jer Univerzitet nudi mnogo mogućnosti.

Nadam se da ću upisati Ekonomski fakultet jer sam učenik Ekonomske škole i nastavila bih u tom smjeru, kazala je Todorovićeva.

Maturantu prnjavorske Gimnazije Teu Milanoviću najviše pažnje privukli su Elektrotehnički i Prirodno-matematički fakultet.

Planiram da studiram u Banjaluci, a ambicije su mi da idem u inostranstvo na master. Već sada se vidi da će konkurencija pri upisu biti velika, ali potrudiću se da ostvarim svoju želju, rekao je Milanović i dodao da banjalučki Univerzitet nudi veliki spektar mogućnosti.

Na “Danu otvorenih vrata”, između ostalih, svoje programe predstavili su Fakultet političkih nauka, Elektrotehnički, Šumarski, ali i Rudarski fakultet iz Prijedora.

Student treće godine elektrotehnike Nenad Đorđić pokušao je budućim brucošima dočarati kako izgleda školovanje u toj obrazovnoj ustanovi.

– Naš fakultet ide u korak sa razvojem svjetske tehnologije, pratimo trendove, a studenti pokazuju izvanredne rezultate na međunarodnim takmičenjima,pojasnio je Đorđić maturantima.

Istakao je da su njegove kolege svjetski šampioni iz mikroelektronike, što budućim studentima može da bude podstrek, ali i znak da ne moraju ići na prestižne fakultete u svijetu kako bi stekli znanje, jer to imaju i u svojoj državi i uvijek su konkurenti.

Predsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta Rade Janjić istakao je da ta visokoškolska ustanova nudi brojne mogućnosti pri zaposlenju.

– Budući studenti imaće najbolje uslove za studiranje, jer im nudimo spoj prirode i teoretskog znanja, istakao je Janjić, kazavši da Šumarski fakultet prati svjetske i evropske standarde.

“Rudari” iz Prijedora budućim kolegama po profesiji pokušali su objasniti prednosti studiranja na njihovom fakultetu, ističući da je Rudarski fakultet u tom gradu jedina visokoškolska obrazovna ustanova u RS-u koja obrazuje rudarske, geološke inženjere, kao i inženjere zaštite životne sredine.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da su brojne prednosti koje banjalučki fakulteti nude.

– Omogućili smo praktično besplatno studiranje na Univerzitetu u Banjaluci i praktično besplatan studentski smještaj, rekao je Gajanin te istakao da će ove akademske godine biti akreditovano nekoliko novih studijskih programa.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir istakao je da su uslovi za studiranje na Univerzitetu u Banjaluci među najboljim u regionu, a Vlada RS kontinuirano radi na podizanju kvaliteta obrazovanja. Naglasio je da Univerzitet u Banjaluci konstantno napreduje na svjetskim akademskim listama.

– “Dan otvorenih vrata” Banjalučki univerzitet tradicionalno organizuje i ova aktivnost ima dobre rezultate, jer studenti maturantima objašnjavaju osnovne stvari o studiranju, rekao je Budimir.