Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Mustafa Mehić je slijepi mladić iz Sarajeva, student Pravnog fakulteta, koji trenira trčanje i priprema se za Sarajevski polumaraton koji će se održati u septembru ove godine. “Mujče”, kako ga prijatelji zovu, je jedna od onih osoba koje nam dokazuju kako su jedine prepreke koje postoje isključivo one u našim umovima, te kako, ukoliko postoji snažna volja, ništa nije nemoguće.

Njegov trener Tomislav Cvitanušić u razgovoru za Klix.ba navodi kako su sinoć trčali posljednji dužinski test od 18 kilometara koji je prošao bez problema.

– Mustafa je spreman, nema nikakve sumnje da će on završiti tu trku i da će biti prvi mladić u regionu koji je to napravio. On je jako sretan zbog toga, a ja sam još sretniji u toj cijeloj priči, kazao je Cvitanušić.

– Počeli smo sa manje kilometara i onda smo to vremenom povećavali. Kako smo išli sve dalje, nije bilo nikakvih problema, s tim da smo se pobrinuli za kvalitetniju ishranu u čemu nam je mnogo pomogao i Muscle Freak, kao i poliklinika Al Tawil koja je besplatno napravila detaljan ljekarski pregled i sve medicinske nalaze, kazao je Cvitanušić.

Mi smo spremni za 18. septembar i čekamo sve na startu da nam se pridruže, oni koji će s nama trčati i oni koji će nas bodriti. Hoćemo da pokrenemo neke nove standarde i skrenemo pažnju na to da osobe s invaliditetom mogu sve, ali im treba pružiti šansu, kazao je Cvitanušić u razgovoru za Klix.ba.

Mustafa je počeo trenirati trčanje sredinom aprila ove godine i u nepunih šest mjeseci uspio je dostići zavidne rezultate.

– Na samom početku mi je bilo teško da istrčim i pet kilometara, a danas bez problem trčim 15. U tom procesu ne mogu reći da mi je išta bilo teško jer je to nešto što sam ja odlučio i to želim, kaže Mustafa i dodaje da ima veliku podršku svojih prijatelja i ljudi iz okoline.

– Sinoć smo trčali 18 kilometara, nije bilo lako ali sam bez problema istrčao, tako da mi tri dodatna neće predstavljati nikakav problem. Ja sam spreman, kaže Mustafa.

U razgovoru za Klix.ba otkriva kako nakon polumaratona želi stvari podići na viši, profesionalniji nivo.

– Želim da aktivno treniram i cilj mi je Olimpijada u Tokiju 2020. godine, kaže Mustafa.

Pored trčanja, Mustafina velika ljubav je hip hop, a nedavno je snimio pjesmu sa tuzlanskim reperom Frenkijem pod nazivom “Do cilja”.

(Klix.ba)