Vakcinisani studenti će dobiti još jedan ispitni rok?

U cilju motivacije mlađe populacije da se vakciniše razmatra se i uvođenje dodatnog ispitnog roka za vakcinisane studente.


Krizni štab razmatra kako da motiviše mlade da se vakcinišu. U toj populaciji ima samo 17 odsto onih koji su primili vakcinu, pa se veća o najrazličitijim načinima stimulacije. Odluka bi trebalo da bude donesena do 1. augusta, a jedna od mjera koja se pominje je i uvođenje dodatnog ispitnog roka za vakcinisane studente.

Advertisements

 – Ukoliko Krizni štab i Vlada donesu takvu odluku, Minisartstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja preporučiće visokoškolskim ustanovama da se te mjere sprovedu, kažu u Ministarstvu za Nova.rs.

Rektorica Univerziteta u Beogradu Ovanka Popović kaže za Nova.rs da o detaljima takve eventualne odluke još uvijek ništa ne zna. Ipak, smatra da je potrebna što masovnija vakcinacija, generalno, a ne samo u studentskoj populaciji.

 – Kada krene semsestar i kada treba opet da imamo veliki broj ljudi u zatvorenim prostorima, bilo bi dobro da se to desi i da je što više studenata vakcinisano, kaže rektorica.

Advertisements

Filozofski fakultet u Beogradu i agencija Ipsos uradili su istraživanje koje treba da pokaže zbog čega je slab odziv mladih na vakcinaciju, a kao neki od najvažnijih razloga navode se:

  • Vakcina nije preporučljiva iz zdravstvenih razloga,
  • Vakcina je opasna bar koliko i korona,
  • Snažan imunitet je dovoljna zaštita od COVID-a,
  • Možda je sigurnije sačekati.

Dok se ove zablude ne rasprše, nude se nagrade.

Dodatni ispitni rok nije jedina stvar koja se nudi i kojom se mame mladi. PredsJednik je najavio i nagradnu igru za vakcinisane. U pOnudi će po svemu sudeći biti besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučere za kupovinu i putovanja.

Stručnjaci proteklih dana masovno upozoravaju da je vakcinacija jedini spas i jedini način da se zaustavi očekovani novi talas korone. U Srbiju je stigao i delta soj koji se mnogo brže širi, pa je to dodatna opasnost na koju ukazuju članovi Kriznog štaba, ali i stručnajci van njega.