Tipovi studenata za vrijeme stresnih ispitnih rokova: Od histerika do izviđača

U životu svakog, ili bar velike većine, studenata ispitni rokovi su najstresnije razdoblje. U tom periodu ne nose se svi jednako s učenjem, stresom i pritiskom zbog čega na površinu ispoljava njihova prava ličnost. Reakcije prije i poslije napisanog ispita govore dosta o tome kojem tipu studenata pripadate.


858

Izviđači

Advertisements

U ovaj tip studenata svrstavaju se svi oni koji su se samo ‘fakultativno’ odlučili pojaviti na ispitima prvih rokova. Naime, nisu naučili ispitnu literaturu, to jest nisu ni knjige otvorili, nego su odlučili samo doći i pogledati na što liče pitanja. Bez brige i sa smješkom na licu pogledaju test ili ispit, nasmiju se kolegama oko sebe koji pokušavaju prepisivati ili žurno pišu sve što im je na pameti te za nekoliko minuta prvi predaju prazan papir i traže žrtvu za kafu. Tako će se provlačiti prvih nekoliko rokova i onda će na jesen pokupiti sve dobre ocjene.

Histerični

Histeričnih studenata najviše ima među kampanjcima, to jest onima koji su pokušali sve tekstove naučiti u samo dva dana. Svjesni su da znaju nešto, ali ne sve pa zbog toga paničare i gnjave kolege time kako će pasti jer ništa ne znaju. Spadaju u jednu od najiritantnijih grupa jer šire paniku među svima u dvorani uzastopno ponavljajući kako će pasti. Što je najgore, u većini slučajeva ih profesori pogode s pitanjima pa dobiju visoku ocjenu.

Ispitivači

Studenti koji su duže vrijeme učili, ali nekoliko pitanja ne znaju odgovoriti, nekoliko pojmova im je nejasno, a za neka imaju više potencijalnih tačnih odgovora. Najlakše ih je prepoznati po tome što prije ispita maltretiraju sve oko sebe postavljajući sva ta nejasna pitanja. Nije im dovoljna potvrda jedne osobe kako je taj i taj odgovor tačan, nego provjeravaju sa svima koji su im u dometu. Ponekad uhvate ‘pilati’ i asistente koji su došli prije profesora kako bi pripremili dvoranu i rasporedili studente u grupe da im daju tačne odgovore.

Izolirani slučajevi

Prvi su počeli s pričom o učenju i tome kako sljedećih sedam dana nema izlazaka, kafa niti ikakvih druženja. Zatvore se u sobu svih tih sedam dana, ali na kraju vrijeme potroše na filmove, igrice ili nešto deseto samo ne uzimaju knjigu u ruke. Na taj način potroše šest dana pa u zadnja 24 sata shvate kako neće stići spremiti ispit pa se na istom i ne pojave.

Prevaranti

Umjesto da zapravo čitaju literaturu, radije prave đonove, a taj su zanat toliko usavršili da se više ne radi o običnom malom papiriću na kojemu se nalaze najbitnije formule ili definicije. Svjesni su da bi u tom periodu kada su radili đonove mogli pozlatiti cijelo gradivo i otići na ispit bez kockanja, no ipak se odluče za prepisivanje. Pojave se u dvorani potpuno smireni, ne maltretiraju druge oko sebi time jesu li učili ili koje poglavlje ne znaju te na kraju vješto prevare profesore i asistente pa dobiju visoku ocjenu bez da išta znaju.

Lovci na desetke

Advertisements

Dok se jedni muče kako bi ostvarili tačan broj bodova koji im je potreban za prolaz, drugi odlaze s jednog na drugi rok odbijajući svaku ocjenu koja nije odlična. Nikad vam neće biti jasno zašto napucavaju prosjek, pogotovo kad se radi o jako zahtjevnim predmetima, no kad trebate informacije o ispitima – ovom tipu studenata se prvo obratite.

Izgubljeni u vremenu i prostoru

Dan prije su saznali od prijatelja da je sutra ispit, što znači da ni ne znaju kod kojeg profesora polažu, u kojoj dvorani niti koji ispit. Izgubljeni su u vremenu i prostoru, a kako nisu na učenje utrošili ni minute idu na sve ili ništa jer se vode logikom kako nemaju što izgubiti. Nakon što dobiju ispit u ruke, okreću se, prepisuju od najbližih kolega, zaokružuju pitanje koje im na prvu najbolje izgleda te na kraju prođu ispit ocjenom koju dobije i onaj student koji im je javio za rok.

Skriptoljupci

Ne odvajaju se od skripte sve do trenutka kad se ne objave rezultati ispita. Drugim riječima sami su napravili skriptu nakon što su pročitali svu literaturu, na kafi prije ispita listali su skriptu, u dvorani prije podjele ispita ona im je još uvijek u rukama. Po završetku pisanja i čim predaju ispisani list, otvaraju skriptu kako bi provjerili sva pitanja i uporedili ih sa svojim odgovorima. Zatim zovu sve prijatelje kako bi im pročitali šta piše u skripti, a što su oni napisali i tako neumorno sve dok ne saznaju rezultate.


Kako smanjiti stres?

1. Organizujte svoje vrijeme i obaveze pametno.
2. Vježbajte i hranite se zdravo.
3. Dajte si oduška: pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu i imajte hobi.
4. Pozitivno razmišljajte i ne shvatajte sve previše ozbiljno.
5. Okružite se pozitivnim ljudima.
6. Probajte i neke alternativne metode poput joge i meditacije.
7. Ako koristite lijekove za ublažavanje stresa, neka to obavezno budu biljni preparati koji ublažavaju stres efikasno, ali ne izazivaju ovisnost.

Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.

(STUDOMAT.ba)