Tinejdžer iz Irske pronašao metodu za uklanjanje mikroplastike iz mora!

 Tinejdžer iz Irske pronašao metodu za uklanjanje mikroplastike iz mora!

Tinejdžer iz Irske Fionn Ferreira izumio je metodu za uklanjanje mikroplastike iz oceana te za to osvojio nagradu u iznosu od 50 hiljada dolara na Google Science Fairu.

Ferreira je možda pronašao rješenje za problem mikroplastike u svjetskim oceanima koju je gotovo nemoguće ukloniti, piše ABC News. Njegova metoda uklanja mikroplastiku i čestice plastike promjera manjeg od 5 milimetara. Nagradu od 50 hiljada dolara osvojio je u sklopu Google Science Fair-a, internetskog natjecanja koje je otvoreno za učenike u dobi od 13 do 18 godina, prenosi miss7zdrava.24sata.hr.

Postupak za uklanjanje mikroplastike inspiriran je člankom koji je napisao fizičar Arden Warner, a uključuje upotrebu netoksičnog željezovog oksida za uklanjanje nafte. Kad je testirao metodu na vodi koja sadrži poznatu koncentraciju mikroplastike, plastične čestice su migrirale u uljnu fazu, a tekućina se mogla ukloniti jakim magnetom, napisao je u svom sinopsisu projekta.

Prvo je proizveo mikroplastiku da bi je uklonio iz vode, a zatim je izvadio pomoću svoje metode. Za eksperiment je korišteno deset najčešćih vrsta mikroplastika. Ferreira je zaključio da će se njegovom metodom ukloniti 85% do 92% mikroplastike u uzorcima. Sljedeći bi korak bio povećati projekt do industrijske razine, rekao je.

Iz ovoga mogu zaključiti da upotreba magnetita s minimalno ulja stvara održivu metodu za uklanjanje mikroplastike”, opisao je.

Ferreira je za svoj projekt osvojio glavnu nagradu znanstvenog sajma – fond od 50 hiljada dolara za svoj projekt.

Tako sam ponosan što sam proglašen pobjednikom Google Science Faira 2018.-2019., napisao je, dodavši da mu je iskustvo omogućilo da upozna nekoliko znanstvenika i inženjera povezanih s Googleom.

Ferreira je bio nadahnut za pokretanje projekta jer je odrastao u blizini obale u zapadnom Corku u Irskoj, gdje je postao “sve svjesniji plastičnog zagađenja oceana”, rekao je.

Bio sam alarmiran kad sam otkrio koliko mikroplastike ulazi u naš sistem otpadnih voda, a samim tim i u oceane, napisao je, dodajući: – Ovo me inspirisalo da pokušam pronaći način kako da uklonim mikroplastiku iz vode prije nego što uopće stigne do mora.

Budući da živi u tako udaljenom području, morao je izgraditi vlastitu opremu i laboratorij za provođenje testova i eksperimenata. Na svojoj web stranici Ferreira sebe opisuje ne samo kao naučnika, već i muzičara, vrtlara, edukatora, poduzetnika i inovatora.

Naučnici su pronašli mikroplastiku u najudaljenijim oceanima, od najdubljih voda Marijanske brazde ​​do Arktika i Antarktika, a cijeli je morski ekosustav zagađen. Plastika obično završava u oceanima kroz rijeke nakon što ih ispire kišnica ili vjetar puše u vode koje se ulijevaju u rijeke i na kraju u ocean.

Budući da je izuzetno teško ukloniti plastiku – posebno mikroplastiku – iz oceana, stručnjaci su se okrenuli prevenciji – poput preoblikovanja industrijskih standarda, potrošačkih navika i čišćenja plaža – kao rješenja za ublažavanje količine odbačene plastike. Ferreira-ova metoda može zaštitnicima okoliša pružiti način čišćenja otpadnih voda od najsitnijih čestica plastike koje se nikada ne raspadaju i ostaju u vodi u nedogled.

Nema sumnje da je najučinkovitiji način smanjenja onečišćenja mikroplastikom u oceanima upotreba manje plastike i osiguravanje da se plastika koja se koristi može reciklirati i odvojiti kako bi se spriječilo da uđe u naše otpadne vode, ali stvarnost je da sve više i više proizvoda koje koristimo sadrži plastiku i potencijalno se razgrađuje u mikroplastiku prije ulaska u našu otpadnu vodu, rekao je.

(STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?