Tinejdžer iz Irske pronašao metodu za uklanjanje mikroplastike iz mora!

Tinejdžer iz Irske Fionn Ferreira izumio je metodu za uklanjanje mikroplastike iz oceana te za to osvojio nagradu u iznosu od 50 hiljada dolara na Google Science Fairu.


847d3bad3690d29f9703

Ferreira je možda pronašao rješenje za problem mikroplastike u svjetskim oceanima koju je gotovo nemoguće ukloniti, piše ABC News. Njegova metoda uklanja mikroplastiku i čestice plastike promjera manjeg od 5 milimetara. Nagradu od 50 hiljada dolara osvojio je u sklopu Google Science Fair-a, internetskog natjecanja koje je otvoreno za učenike u dobi od 13 do 18 godina, prenosi miss7zdrava.24sata.hr.

Postupak za uklanjanje mikroplastike inspiriran je člankom koji je napisao fizičar Arden Warner, a uključuje upotrebu netoksičnog željezovog oksida za uklanjanje nafte. Kad je testirao metodu na vodi koja sadrži poznatu koncentraciju mikroplastike, plastične čestice su migrirale u uljnu fazu, a tekućina se mogla ukloniti jakim magnetom, napisao je u svom sinopsisu projekta.

Prvo je proizveo mikroplastiku da bi je uklonio iz vode, a zatim je izvadio pomoću svoje metode. Za eksperiment je korišteno deset najčešćih vrsta mikroplastika. Ferreira je zaključio da će se njegovom metodom ukloniti 85% do 92% mikroplastike u uzorcima. Sljedeći bi korak bio povećati projekt do industrijske razine, rekao je.

Iz ovoga mogu zaključiti da upotreba magnetita s minimalno ulja stvara održivu metodu za uklanjanje mikroplastike”, opisao je.

Ferreira je za svoj projekt osvojio glavnu nagradu znanstvenog sajma – fond od 50 hiljada dolara za svoj projekt.

Tako sam ponosan što sam proglašen pobjednikom Google Science Faira 2018.-2019., napisao je, dodavši da mu je iskustvo omogućilo da upozna nekoliko znanstvenika i inženjera povezanih s Googleom.

Ferreira je bio nadahnut za pokretanje projekta jer je odrastao u blizini obale u zapadnom Corku u Irskoj, gdje je postao “sve svjesniji plastičnog zagađenja oceana”, rekao je.

Bio sam alarmiran kad sam otkrio koliko mikroplastike ulazi u naš sistem otpadnih voda, a samim tim i u oceane, napisao je, dodajući: – Ovo me inspirisalo da pokušam pronaći način kako da uklonim mikroplastiku iz vode prije nego što uopće stigne do mora.

Budući da živi u tako udaljenom području, morao je izgraditi vlastitu opremu i laboratorij za provođenje testova i eksperimenata. Na svojoj web stranici Ferreira sebe opisuje ne samo kao naučnika, već i muzičara, vrtlara, edukatora, poduzetnika i inovatora.

Naučnici su pronašli mikroplastiku u najudaljenijim oceanima, od najdubljih voda Marijanske brazde ​​do Arktika i Antarktika, a cijeli je morski ekosustav zagađen. Plastika obično završava u oceanima kroz rijeke nakon što ih ispire kišnica ili vjetar puše u vode koje se ulijevaju u rijeke i na kraju u ocean.

Budući da je izuzetno teško ukloniti plastiku – posebno mikroplastiku – iz oceana, stručnjaci su se okrenuli prevenciji – poput preoblikovanja industrijskih standarda, potrošačkih navika i čišćenja plaža – kao rješenja za ublažavanje količine odbačene plastike. Ferreira-ova metoda može zaštitnicima okoliša pružiti način čišćenja otpadnih voda od najsitnijih čestica plastike koje se nikada ne raspadaju i ostaju u vodi u nedogled.

Nema sumnje da je najučinkovitiji način smanjenja onečišćenja mikroplastikom u oceanima upotreba manje plastike i osiguravanje da se plastika koja se koristi može reciklirati i odvojiti kako bi se spriječilo da uđe u naše otpadne vode, ali stvarnost je da sve više i više proizvoda koje koristimo sadrži plastiku i potencijalno se razgrađuje u mikroplastiku prije ulaska u našu otpadnu vodu, rekao je.

(STUDOMAT.ba)