Mačak “bibliotekar” ipak neće dobiti otkaz

Jedna biblioteka iz Teksasa postala je poznata širom svijeta, ali ne zbog kolekcije knjiga koju čuva, već zbog neobičnog bibliotekara – mačka po imenu “Pretraživač” i otkaza koji mu je prijetio.


Tan2016 7 1 84120900 1 940x520 810x448

“Pretraživač” je doveden prije šest godina u biblioteku u gradu Vajt Setlment u Teksasu, kako bi se izborio sa štetočinama koje su oštetile neke od knjiga, prenosi mreza-mira.net.

I pošto je obavio svoj posao, on je zadržan u biblioteci kao omiljeni “bibliotekar”. Zapravo njegova dužnost je bila samo da zabavlja korisnike javne biblioteke, pogotovu one najmlađe, i da se postara da se ne vrate miševi zbog kojih je tu i doveden.

Ipak, gradsko vijeće je podnelo zahtjev da se mačka ukloni iz javne biblioteke, zbog “opasnosti od alergije”. Ubrzo poslije objavljivanja da će “Pretraživač” da dobije otkaz iz biblioteke, pokrenula se akcija koja je dobila međunarodne razmjere.

Ron Vajt, gradonačelnik Vajt Setlmenta, rekao je da je dobio preko 1.500 pisama iz svih krajeva SAD, ali i iz Australije, Kanade, sa Islanda, iz Francuske, Nemačke, Britanije, Malezije i Singapura. Svi oni su zahtjevali isto – da mačak ne dobije otkaz, i da ostane čuvar biblioteke.

Kako je Vajt rekao za ABC njuz, gradsko vijeće je ipak izglasalo da mačak ostane stanar biblioteke.

(STUDOMAT.ba)