Kako sažvakati ispite – 7 antistres namirnica

Znate što to znači: puno kafe, malo prospavanih noći, skripta kao privremeni new best friend, stvaranje scenarija u glavi što sve može poći po zlu na ispitu, pesimistično uvjerenje da nas profesor ima na piku i da ovo nema smisla jer ionako nećemo proći.


herbal tea 4232777 960 720

I dok ste okupirani hrpom informacija koje trpate u mozak, ne bi vam bilo na odmet obratiti pažnju i na ono što trpate u želudac. Sadržaj na tanjiru može pomoći više nego što mislite kod reduciranja stresa tokom haotičnog ispitnog perioda.
Neka se na vašem anti-stress jelovniku nađu neke od sljedećih 7 namirnica, prenosi x-ica.com.

1. Špinat

Popaj je bio u pravu: špinat je zakon. Osim što jača mozak i tijelo, magnezij iz špinata umiruje i daje osjećaj da imamo stvari pod kontrolom (čak i ako nije tako!).

2. Bobice

Ovo voće bezazlenog imena čini velike stvari za organizam. Njegov vitamin C pomaže u resetiranju organizma koji je pod stresom.

3. Mlijeko

Što radi jedna prosječna mačka, ljubiteljica mlijeka? Povlači se okolo, ljenčari, izležava se i prede. Kao da je svaki dan na odmoru. Sličan umirujući efekt može i na vas izazvati konzumiranje mlijeka, bogatog vitaminima B, proteinom i kalcijom. Mijau!

4. Narandža

Njezin vitamin C ne pomaže samo u borbi protiv gripe, nego i u snižavanju stresa. Ne naziva se narandža bez razloga dijelom breakfast of champions.

5. Puretina

Neka i ljubitelji mesa nađu nešto za sebe. Triptofan iz puretine poboljšava raspoloženje i daje onaj umirujući sleepy feeling, ali održava tijelo dovoljno budnim za štrebanje.

6. Bademi

Šaka badema prelivena jogurtom i s malo cimeta donosi pravi stress-relief osjećaj.

7. Čokolada

Ovaj šećer na kraju pruža osjećaj olakšanja i opuštanja te nas čini barem na nekoliko trenutaka sretnima prije ponovnog gnjuranja glave u knjigu.

Osim ove prigodne hrane protiv stresa, utjehu pronađite i u činjenici kako ispiti nisu svaki dan i nećete ih imati do kraja života.

Keep calm and have some spinach!

(STUDOMAT.ba)