Sydney dobija biblioteku vrijednu tri milijarde eura [VIDEO]

Japanski arhitekta Kengo Kuma izgradit će svoju prvu zgradu u Australiji – cilindrični centar čija će fasada biti obložena drvetom.


Zgrada “The Darling Exchange” nalazit će se u Darling Harbouru u Sydneyu, a bit će obložena sa “vrpcama” laganog drveta koje će oko objekta formirati spiralni šablon na, kako kaže sami Kuma, potpuno prirodan i spontan način.

Zgradu će činiti šest nivoa koji će biti “odvojeni” od centralnog stuba te nagnuti kako bi davali iluziju spirale. Objekat će sadržavati veliku biblioteku , vrtić, supermarket, bar i restoran, a koštat će oko tri milijarde eura.

– Naš cilj je da postignemo dizajn otvoren i susretljiv zajednici, te da zgrada svojim specifičnim oblikom bude propoznatljiva iz svih uglova, rekao je Kuma.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X