“Visok datum” se u kulturi studenata definiše kao period u mjesecu kada si prisiljen da jedeš hljeb i kečap jer nema ništa drugo u kući za jest, a ti imaš novac samo za kafe, jer … prioriteti.

Kako bih ti olakšala taj period, osmislila sam 3 recepta za koje ne treba više od 3 KM, niti Gordon Ramsay, te sam ih sve testirala na svojoj koži i svom šporetu. Što je najbolje, neki od njih mogu ostati i za sutra, a uostalom možeš se utaliti i sa cimerom/kom. Budući da razumijem da nisu svi super talentovani za kuhanje te da je nekima i tjesteninu napraviti predstavlja atomsku fiziku potrudit ću se da bude objašnjeno što bolje. Uživajte!

  1. Ragu rezanci

45

Sastojci:

  • 300g rezanaca (ili bilo koja druga tjestenina)
  • 200g ragua (pileći ili goveđi; može i gulaš)
  • Ulje
  • So

Prvo: Zagrijati vodu na “najjače” sa malo soli i ulja te kada prokuha nasuti rezance u vodu i pustiti da kuha na laganoj vatri (otprilike pola od “najjače”) 10 – 15 min. Kada su gotovi imaš dvije opcije: kako bi rezanci bili “aldente” što podrazumjeva blago kuhano, potrebno je rezance isprati hladnom vodom. Ako ti je svejedno samo iscijedi vodu.

Drugo: U drugu posudu istresti ragu iz konzerve te zagrijati.

Treće: Pomiješati ragu i rezance i posoliti po želji.

Savjet: Ja volim dodati i malo bosiljka ili origana ako ga imam pri ruci.

Napomena: Količina gore je za 2-3 osobe tako da popolovi mjeru ako si sam-a.


2. Pileće pljeskavice sa špinatom

19326242

Sastojci:

  • 2 pileće pljeskavice
  • Pola kutije zaleđenog špinata
  • So
  • Ulje

Prvo: Zagrijati tavu na najjače i dodati ulje. Pošto se tava ugrijala, smanjiti na laganu vatru te staviti pljeskavice da se prže i odmah poklopiti. Peći 5-7 min sa svake strane (rare-well done).

Drugo: Izvaditi pljeskavice iz tave i na tu masnoću staviti špinat i miješati povremeno dok se potpuno ne istopi. Kada se istopi, ugasiti kolo i ostaviti da se kuha.

Savjet: Pri serviranju preliti špinat sa sokom od limuna.


3. Ništa bez dezerta- Američke palačinke

5252

Sastojci:

  • 130 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • kesica vanilinog šećera
  • 100 ml mlijeka
  • kašika ulja ili istopljenog putera
  • jedno jaje
  • Kesica M&M ili jedan nar

Prvo: Smjesu napraviti tako što ćeš prvo pomiješati suhe sastojke pa zatim dodati sve ostale sastojke osim nara/M&M-ova. Smjesu dobro izmiješati i ostaviti 10-20 min u frižideru da odmori.

Drugo: Zagrijati tavu na najjače i staviti malo ulja. Kašikom polako dodavati smjesu u tavu do željene veličine palačinke. Smanjiti vatru. Potom staviti na palačinku u tavi sjemenke nara za voćnu varjantu ili M&M za čokoladnu. Kada se na površini palačinke pojave mjehurići, okrenuti palačinku te peći još pola minute.

Servirati sa malo putera i posuti nara po želji.

(Amina Hadžiemrić / STUDOMAT.ba)