Studentski recepti: Tost pizza na hljebu spremna za pet minuta

Napravite ukusnu pizzu na hljebu.


homemade pepperoni pizza bread loaf
Foto: Envato

Tajna talijanske pizze očituje se u savršenom tijestu koje je hrskavo izvana, te pahuljasto i sočno iznutra te koje je sljubljeno s idealnom količinom umaka od paradajza, sira i drugih dodataka.

Ako nemate vremena za izradu tijesta, a želite uživati u sočnim okusima pizze, poslužiti se možete i malim trikom – napravite je na kriškama hljeba.

Iako se možete poslužiti različitim vrstama hljeba, a sve od cjelovitih žitarica do narezanog hljeba za tost. Najbolje rezultate dobit ćete ako iskoristite bijeli hljeb koji ima vrlo neutralni okus te se lako spaja s drugim sastojcima, prenosi punkufer.hr.

Poigrajte se omiljenim namirnicama i napunite hljeb najdražim kombinacijama okusa. Ne zaboravite na svježe začinsko bilje poput listića bosiljka koji će pizzi na hljebu dati posebnu dozu svježine i okusa.

Sastojci za pizzu na hljebu:

  • 4-6 kriški bijelog kruha
  • 200 ml umaka za pizzu
  • 200 g naribanog sira
  • salama po želji
  • sušeni origano za posipanje
  • maslinovo ulje

Priprema pizze na hljebu:

  1. Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni.
  2. Bijeli hljeb pokapajte s malo maslinovog ulja. Premažite ga umakom za pizzu, pa na to dodajte naribani sir, salamu i druge sastojke po želji.
  3. Stavite zapeći u rernu na desetak minuta dok se hljeb ne tostira, a sir ne rastopi.
  4. Poslužite toplo. Prijatno!

Na hljeb možete staviti različite sastojke poput komadića luka, paradajza, paprike i narezanih gljiva. Začiniti s artičokom iz konzerve, zelenim ili crnim maslinama. Dodati šunku, kulen ili dodatke po želji.