Nova tehnologija: Uskoro ćemo moći napuniti telefone za manje od 10 minuta

Ovo će također pomoći kompanijama da dizajniraju manje i tanje telefone nakon uređaja veće veličine da stanu u ogromne baterije.


man hands charging mobile phone battery with low battery plugging a charger in a smart phone
Foto: Envato

Nova tehnologija, koja omogućava brzo punjenje bez oštećenja baterija, predstavljena je na Mobile World Congressu u Barseloni prošle sedmice. Dolazi od kineskog proizvođača telefona Oppo, koji je četvrta najveća kompanija na svijetu i brzo raste u Velikoj Britaniji zajedno sa svojim podbrendovima OnePlus, Realme i Vivo, piše The Sun.

Stručnjaci kažu da Apple i Samsung već rade na repliciranju ovog podviga jer su brzo punjenje i dugo trajanje baterije ključna prodajna tačka za mobilne uređaje.

Stuart Miles, osnivač tehnološke web stranice Pocket-Lint.co.uk, rekao je za MailOnline:

Vijek trajanja baterije je zaista važan za mnoge korisnike, ali poboljšanja u efikasnosti su sporija nego što bi većina nas željela. Zato kompanije kažu da ako ne možete da produžite da traje, neka se brže puni. Nova Oppo tehnologija treba samo devet minuta – manje nego što je potrebno za tuširanje i pranje zuba ujutru – da bi se potpuno napunila.

Gospodin Miles misli da će nova tehnologija pomoći da baterije budu manje, omogućavajući tanje i lakše telefone. Rekao je da je iPhone s godinama postajao sve teži zbog sve veće veličine baterije.

Super brzo punjenje poput ovog znači manje baterije – na kraju krajeva, ako ih možete napuniti za nekoliko minuta, onda vam ne treba ogromna, objasnio je.

Naravno, mnogi ljudi žele veliki ekran i zato telefoni moraju biti veliki da bi to mogli prihvatiti – ali ne moraju biti tako debeli i teški.

Na Mobile World Congressu prošle sedmice, Oppo je demonstrirao svoju SuperVooc tehnologiju punjenja koristeći 240 vati snage, uz video koji prikazuje kako baterija od 4.500 mAh prelazi sa jednog posto na 100 posto za devet minuta. Verzija od 150 vati će napuniti telefon za 15 minuta.

Većina telefona, uključujući iPhone i Samsung, može uzeti samo deset do 30 vati jer previše energije može uzrokovati pregrijavanje baterija i oštećenje uređaja. Samsung je morao povući milione telefona 2016. godine zbog pregrijavanja baterija, a neki su čak i planuli nakon što su postali previše vrući.

Oppo nova tehnologija je u razvoju od 2014. Neil Monger, Oppo-ov menadžer za proizvode u Velikoj Britaniji, rekao je:

Ne radi se samo o brzini,  već i o tome da to radimo na način koji je siguran za naše kupce. Na primjer, ako samo pokušate staviti više energije u bateriju bez relevantnih mjera zaštite, to može uzrokovati dugotrajnije oštećenje baterije zbog čega se ona s vremenom brže degradira. Testiramo i testiramo kako bismo to izbjegli.

On kaže da nove verzije SuperVooca imaju 13 temperaturnih senzora instaliranih u telefonu za praćenje statusa punjenja u realnom vremenu, što smanjuje šanse za pregrijavanje.

Ako neko drži telefon dvije ili tri godine, mora znati da će baterija izdržati. Dobra baterija će zadržati 80 posto svog kapaciteta nakon 800 punjenja. Naši to rade nakon 1.600, dodao je.