Studentski recepti: Fina salata puna proteina koja se sprema za manje od pet minuta

Izvrsna salata koja je spremna za svega nekoliko minuta.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada temperatura poraste u termometru do neugodnih visina, u potrazi smo za osvježavajućim obrocima koje ne iziskuju dugu pripremu niti paljenje šporeta. Salate se pritom nameću kao sjajan izbor.

Klasične sastojke za salatu poput paprika, paradajza i krastavaca obvezno oplemenite nekim izvorom proteina poput ribe ili mahunarki iz konzerve koje će povećati nutricionističku vrijednost jela, ali vas i zasititi.

U sto grama tune iz konzerve, na primjer, nalazi se oko 23 grama proteina, a svega 145 kalorija.

Predlažemo vam pripremu ukusne salate od tune, slanutka, paradajza, paprike i maslina za koju je potrebno svega nekoliko minuta, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci:

  • 100 g tunjevine iz konzerve
  • 100 g slanutka iz konzerve
  • 1 veći paradajz
  • ½ crvene paprike
  • 5-6 maslina
  • ½ limuna
  • sol i biber po želji
  • malo maslinovog ulja
  • svježi peršin.

Priprema:

1. U većoj zdjeli pomiješajte malo maslinovog ulja, sok od pola limuna, sol i biber da dobijete jednoličnu smjesu.

2. U smjesu dodajte nasjeckani paradajz, papriku, otkoštene masline, slanutak i tunu iz konzerve. Sve dobro promiješajte. Ako ste ljubitelji svježeg luka, u salatu možete dodati i koju kockicu ljubičastog luka.

3. Prije posluživanja dodajte i malo nasjeckanih listića peršina.

4. Poslužite s kriškom hljeba ili manju količinu raspodijelite u listove oprane zelene salate pa sve zajedno jedite kao taco.

Savjet plus:

Možete napraviti i veću količinu salate, staviti u frižider i jesti tokom sedmice. Salata obično ima bolji okus drugi dan nakon što se svi okusi sljube u frižideru. Nemojte držati salatu frižideru duže od tri dana.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!