Recept za sve studente!

Priprema umaka:

  • Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstati posoljeni luk i češnjak oko 5 minuta.
  • Zatim dodati 500g mljevenog mjesanog mesa, goveđu kocku i prodinstati dok meso ne poprimi lagano “sivu” boju.
  • Nakon sto se meso prodinstalo, dodati 500 ml koncentrata rajčice, sol, papar i peršun.
  • Zatim politi s pola čaše vode, poklopiti i prokuhati oko 20-ak minuta.
  • Na kraju stapnim mikserom lagano usitniti umak na sitnije komade mesa.

Sastojci za umak:

  • 4 supene kašike maslinovnog ulja
  • 2 manja luka
  • 2/3 jednog češnjaka
  • 500g mljevenog mesa (mješanog)
  • 1 goveđa kocka
  • 500ml koncentrata od rajčice
  • 1 supena kašika soli
  • 1 supena kašika papra
  • 1 supena kašika mljevene crvene slatke paprike
  • 2 kašike suhog peršuna

Priprema punjenja:

  • Na sredinu tortilje staviti list topljenog sira.
  • Zatim 2 veće kašike umaka.
  • Nakon toga 2 supene kašike vrhnja za kuhanje.
  • Na kraju šaku naribanog edamer sira.
  • Burritose presaviti, zamotati i posložiti u nauljenu posudu za pečenje.
  • Ostatak vrhnja i sira rasporediti preko posloženih burritosa.
  • U prethodno zagrijanu pečnicu staviti peći burritose na 200 stupnjeva oko 25-30 min.

Za punjenje:

  • 6 velikih tortilja
  • 6 listića topljenog sira
  • 500g sira edamera
  • 500ml vrhnja za kuhanje

Pečene burritose poslužiti sa domaćim pomfritom. Uživajte!

Imaš li i ti svoje male kulinarske tajne i recepte za podijeliti sa kolegicama i kolegama? Prati studentske recepte na Facebooku i Instagramu i šalji nam svoje ukusne i kreativne recepte!