Mladi student perspektivu vidi u uzgoja jagoda

Adnan Kovačević (24), student četvrte godine poljoprivrede na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, uvjeren je kako postoji perspektiva u poljoprivrednoj proizvodnji na području Unsko-sanskog kantona, zbog čega se odlučio na uzgoj jagoda u plastenicima.


Adnan kaže kako je aplicirao na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede USK za podršku mladim poljoprivrednicima i da je njegov projekat dobio finansijsku podršku. Zahvaljujući tome kupio je veliki plastenik od 500 kvadrata i zasadio jagode.

Advertisements

Trenutno na području Bihaća nema većih proizvođača jagode i prepoznao sam da postoji potencijal u toj proizvodnji. Za razliku od većine ostalih uzgajivača, odlučio sam se za zatvoreni prostor, odnosno plastenik, jer smatram kako je posljednjih godina došlo do značajnih klimatskih promjena i da treba primjenjivati neke nove agrotehničke mjere, kaže Kovačević.

Dodaje kako plastenička proizvodnja jagode ima svoje prednosti, te da prinosi mogu biti mnogo veći nego uzgoj na otvorenom.

Advertisements

Svjestan je, kaže, da ove godine neće imati veći urod i da ga može očekivati tek od naredne sezone.

Posadio sam prije tri sedmice 3.300 sadnica jagode i radi se o sorti kleri. Zbog pandemije virusa korona malo smo zakasnili sa sadnjom, a iduće godine, ako bude sve u redu, očekujemo prinos od oko dvije tone, kaže ovaj mladi student za USKinfo.

Dodaje kako potiče iz zemljoradničke porodice i da odmalena gaji ljubav prema poljoprivredi, zbog čega je i upisao Biotehnički fakultet. Za razliku od mnogih svojih vršnjaka uvjeren je kako u ovoj vrsti proizvodnje ima budućnosti za mlade ljude i mogućnosti za životnu egzistenciju.

Adnan se također bavi i omladinskim aktivizmom, edukator je u Mreži savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.