Studentski recept: Kroasani

Studentski recept za doručak kao u Parizu.


Sastojci:

Advertisements
  • 1 jogurt
  • 2 jajeta
  • 300 dl mlijeka
  • kvasac
  • 800 gr brašna
  • 1 margarin
  • prstohvat soli

Priprema:

Advertisements

Umijesiti tijesto od jaja, toplog mlijeka, kvasca i brašna. Tijesto potom ostaviti 20 minuta da naraste, zatim ga prebaciti na radnu površinu i od njega napraviti oblik štrudle.

Tijesto se potom sječe na 7 komada i svaki od komada razviti do veličine tanjira. Ti komadi se potom premazuju umućenim margarinom, i savijaju u oblik kroasana. Nakon što se dobije oblik kroasana potrebno je ivice dobro pritisnuti tako da margarin ostane unutra.

Kroasane potom ostaviti da stoje dva sata, te ih potom premazati bjelancetom i posuti susamom. Zatim ih je potrebno peći na 170 stepeni dok ne dobiju boju karamela. Uživajte!