11 savjeta kako da pamtite poput genijalca

 11 savjeta kako da pamtite poput genijalca

Ne treba vam natprosječna inteligencija da položite ispit ako imate ispravne tehnike. Uz dobru organizaciju i trikove, te naravno i malo truda, savladajte i najteže predmete kao genije.

1. Pokušajte razumjeti ono što naučite. Stvari koje razumijete pamte se 9 puta brže.

2. Saznajte najneophodnije informacije. Morate pravilno postaviti prioritete, pretrpavanje mozga beskorisnim informacijama može samo stvoriti kontraprodukt zaboravljanja.

3. Uzmite ovo u obzir: stvari koje su na početku i na kraju pamte se najbolje jer izgledaju izdvojenije od drugih, pa tako pokušajte izdvojiti svaku informaciju na svoj način.

4. Prebacite pozornost s jedne teme na drugu. Imajte na umu da se slična sjećanja miješaju i postaju “nered”, pa bi bilo najpoželjnije da svaku lekciju vežete za zasebnu asocijaciju.

5. Učite suprotne stvari. Na primjer, ako učite strani jezik, pamtite suprotnosti u parovima na primjer, kako se kažu dan i noć, ili nebo i zemlja. Suprotnosti je lakše zapamtiti.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

NAREDNA STRANICA »

Ajla B.

Ajla B.

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".

Možda te i ovo zanima?