Studenti UNSA: Ne žele moralnu podršku nadležnih institucija, već konkretna rješenja

"Nadam se da neko ima obrazloženje zašto ovakva nastava košta 6000 KM," rekao je jedan od studenata.


medicinski fakultet unsa
Medicinski fakultet UNSA

Borba za studentska prava na Univerzitetu u Sarajevu još uvijek nije završena. Riječ je o studentima medicinske grupacije: Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija koji tvrde da još uvijek nema rješenja za njihove probleme.

Svoje probleme te obavijesti za javnost pišu na Facebook stranici Borba za studentska prava 2020.

Studenti medicinske grupacije UNSA: Nakon 33 dana borbe i dalje nema nastave

 – U nastavku slijedi obrazloženje za drugi set navoda koje često imamo priliku čuti u medijima a za koje smatramo da navode javnost na pogrešne zaključke. To se odnosi na nadležne institucije koje u postojanju i rješavanju naših problema imaju najveći utjecaj.
Pa hajde da situaciju razjasnimo sumiranjem onoga što je urađeno, onoga što trenutno djeluje kao urađeno i onoga što nije urađeno.

  • Od Univerziteta smo 20.11.2020. godine dobili informaciju da su poduzeti određeni koraci i da bi nastava mogla započeti odmah nakon što Federalni ministar zdravstva potpiše odobrenje da kliničku nastavu možemo slušati u okviru Opće bolnice prof.dr. Abdulah Nakaš. Predviđeno je bilo da pomenuto odobrenje bude na snazi od 23.11.2020. godine. Tada smo bili prilično optimistični, međutim devet dana nakon tog sastanka, a sedam dana od očekivanog početka nastave, taj nam optimizam jenjava.
  •  Nastava na KCUS-u je započeta samo za studente medicinskog fakulteta, bez jasnog obrazloženja zašto nije i za ostale studente. Izuzev sastanka koji je održan prije početka naših protesta, od početka protesta nikakve informacije nismo od ovog centra dobili.
  • Od ministra za obrazovanje, nauku i mlade i ministra za finansije smo na sastanku održanom 21.10.2020. dobili riječ da će ova dva ministarstva utvrditi tokove plaćanja koji čine bitan aspekt za rješavanje problema neodržavanja nastave, da će uraditi procjene na osnovu kojih će dati pozitivno ili negativno mišljenje o pitanju smanjenja školarina, da će omogućiti uvid u dokumentaciju koja pokazuje negativno mišljenje vezano za pitanje podrške najboljim studentima, te da će napraviti ponovni proračun za isto. Dogovor na sastanku je za većinu prethodno navedenih zaključaka bio da krajnji rok za dostavljanje istih bude 31.10.2020. godine. Konstatujemo da do danas, nešto više od mjesec dana kasnije, nismo dobili nikakve informacije od pomenutih ministara.
    Za slučaj da iz prethodno navedenog nije dovoljno jasno, do danas ni jedan naš problem nije riješen!! Mi smo TAOCI sistema pokvarenih vrijednosti i nema načina da se to prividno uljepša.
  • Pa da opet kažemo, nije nam potrebna moralna podrška nadležnih institucija, nisu nam potrebni populizmi niti u medijima hrabre riječi bez pokrića, a naročito nam nisu potrebni oni čija se hrabrost samo obećanjima mjeri!, napisali su studenti na fb. stranici Borba za studentska prava 2020.

Na osnovu ovog teksta možemo zaključiti da i nakon više od mjesec dana borbe za studentska prava, nema konkretnog rješenja za njihove probleme. Također, u tekstu se navodi da je počela nastava za studente Medicinskog fakulteta UNSA, međutim, studenti su ogorčeni načinom realiziranja iste.

 – Nastava na Medicinskom fakultetu bolje da nije ni počinjala. Nakon tačno 6 dana online predavanja polažemo parcijalni ispit u online formatu. Dok nakon 3 dana vježbi (saslušanih online, subotom i nedjeljom) polažemo praktični ispit usmeno u prostorijama fakulteta. Ukratko gradivo koje se trebalo slušati i vježbe koje su se trebale obavljati 3 sedmice u prostorijama KCUS-a smo završili za 7 dana i bez jednog dana pauze nam je zakazan ispit. Nadam se da neko ima obrazloženje zašto ovakva nastava košta 6000 KM, kazao je jedan od studenata.

Da li će se studentski problemi (misleći na studente medicinske grupacije) na Univerzitetu u Sarajevu riješiti do kraja semestra, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.