Studenti Stomatološkog fakulteta razbijaju 5 mitova o pranju zuba

Znate li da ne treba prati zube ujutro prije jela? Pročitajte još neke savjete o pranju zuba.


mitovi o zubima

Studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu pripremili su obradu nekoliko mitova u sklopu projekta studenti informišu građane o pravilnom održavanju oralne higijene te o važnosti oralnog zdravlja u svim dobnim grupama, piše srednja.hr.

Advertisements

1. Potrebno je koristiti što tvrđu četkicu i “ribati” zube. – NETAČNO

U današnje vrijeme doktori dentalne medicine preporučuju korištenje mekih četkica uz prilagođen pritisak, kružne pokrete i istovremeno čišćenje i “masiranje” zubnog mesa. Najbolje je pitati stomatologa za preporuku četkice ovisno o situaciji u usnoj šupljini (povlačenje zubnog mesa, parodontitis, umnjaci nezgodni za čišćenje) te zatražiti kratku demonstraciju pravilne tehnike četkanja.

2. Ujutro je zube potrebno oprati prije jela. – NETAČNO

Zube je potrebno oprati minimalno dva puta dnevno, ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja. Preporuka je četkanje ponoviti nakon svakog obroka jer pojedena hrana omogućuje bakterijama stvaranje kiseline koja onda uništava zubnu caklinu te dovodi do nastanka svima poznatog karijesa.

3. Paste bez florida su jednako učinkovite kao paste s floridima. – NETAČNO

Advertisements

Zubne paste s floridima dobro djeluju na zubnu caklinu na način da je čine otpornijom na djelovanje kiselih produkata bakterija stoga je iznimno važno koristiti paste s floridima kako u odrasloj, tako i u dječjoj dobi. Postoje dječje paste s floridima koje imaju smanjenu količinu flora te se kasnije zamjenjuju za paste s većom količinom florida.

4. Zubna pasta i četkica su dovoljne za održavanje oralne higijene. – NETAČNO

Nažalost površina koju očetkamo s običnom četkicom predstavlja samo oko 70% ukupne površine zuba. Ostalih 30% se nalazi između zuba te je nedostupno za čišćenje. U tome nam pomažu zubni konac i interdentalne četkice kojima ćemo prvo očistiti međuzubne prostore, a kasnije će tijekom četkanja pasta s floridima moći ući u te prostore te povoljno djelovati na caklinu u njima.

5. Redovni pregledi kod stomatologa nisu nužni, dovoljno je intervenirati kada zaboli. – NETAČNO

Redovni pregledi kod doktora dentalne medicine su vrlo važni za ranu dijagnostiku karijesa i parodontne bolesti te bi bilo dobro učiniti kontrolu svakih 6 mjeseci do godinu dana kako bi se eventualne promjene uočile na vrijeme. Rana intervencija je manje bolna, jeftinija i ima bolju prognozu.

Svi ovi mitovi potvrđuju jedno – naša usna šupljina je mjesto gdje sve počinje te je dokazana povezanost između kardiovaskularnih bolesti, šećera i oralnog zdravlja.